• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Svaki čovjek treba da se otuđi"

Autor mondo.ba

Književnik Draško Sikimić promovisao je svoj roman "Čvor na omči" u četvrtak 27. februara u Crvenom salonu Banskog dvora - Kulturnog centra u Banjaluci.

 "Svaki čovjek treba da se otuđi" Izvor: Imperativ/MONDO

Sa Draškom Sikimićem razgovarao je književnik Stevo Grabovac, a promocija romana organizovana je u saradnji sa Banskim dvorom - Kulturnim centrm.

Draško Sikimić rekao je da u romanu ima mnogo njegovog životnog iskustva, ali roman nije autobiografski.

Možda će vas zanimati

"Ako kažem da u romanu ima mog životnog iskustva, onda je to samo životno iskustvo iz kojeg sam stvarao jedan novi svijet, možemo reći paralelni svijet u kome je moj altergeo. Pošto nisam pisao autobigrafiju nisam pisao o toj granici između fikcije i stvarnosti", kazao je Draško.

Za pisanje, kako kaže Sikimić, uvijek postoji neka pokretačka ideja.

"Međutim kad počnem da pišem onda dolazi do nadogradnje ideja. Kada završiš roman, čini ti se da je ona ideja koja ti se na početku činila inicijalna, nema nikakve veze, nebitna je", dodao je Draško.

Glavna tema romana "Čvor na omči" je otuđenost glavnog lika od sredine u kojoj živi.

"Kroz tu priču prolazi sve ono što se danas može vidjeti u nekom malom gradu - od privatnih problema, društvenih sukoba, svakodnevice. Moj subjektivni stav je da svaki čovjek treba da se otuđi u cilju boljeg razumijevnja i sebe i društva. U otuđenosti se bolje sagleda sve", naglasio je Sikimić.

Izvor: Imperativ/MONDO

Književnik Stevo Grabovac roman "Čvor na omči" doživljava kao slavljenje života.

"Bez obzira što on mnogo govori o otuđenosti glavnog junaka, otuđenosti čovjeka uopšte u svijetu koji ga okružuje, on slavi postojanje. Izlovanost je svima nama ponekad potrebna, bez obzira ima li neko umjetničke sklonosti ili nema, svako od nas mora da nađe svoj mir", kazao je Grabovac.

O autoru...

Draško Sikimić je pjesnik i prozni pisac. Rođen je 1984. godine u Ljubinju. Zamjenik je glavnog i odgovornog urednika na portalu Moja Hercegovina. Voli da gleda kroz prozor i u nebo. Ne voli računanje vremena i ne voli da priča. Često misli da je vuk pa izbjegava ljude. Voli šumu, maglu i oblake. Već više od pet godina ga ništa ne čudi. Objavljene su tri njegove knjige "Smotuljci", "Ogrebotine" i "Moje kosti ujedaju". Draškov prvi roman "Čvor na omči" objavljen je 2019. godine i našao se u užem izboru za Ninovu nagradu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop