• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo akademik Rade Mihaljčić

Autor mondo.ba

Ugledni srpski istoričar akademik Rade Mihaljčić, profesor emeritus Univerziteta u Banjoj Luci i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, preminuo je u 26. marta 2020. u Beogradu u 83. godini života.

 Preminuo akademik Rade Mihaljčić Izvor: Privatna arhiva / za Mondo.ba

Rođen je 21. jaunara 1937. godine Srednjoj Jurkovici kod Gradiške.

Kao dječak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike. Osnovnu školu pohađao je u Sisku i Kotor Varošu, a gimnaziju u Banjaluci. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine, a zatim na istom fakultetu magistrirao 1965. godine, te doktorirao 1971.

Možda će vas zanimati

Tokom  1966. i 1967. proveo je tri mjeseca u Francuskoj, na specijalizaciji kod čuvenog istoričara Žorža Dibija, i sedam mjeseci u Grčkoj. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora,  u zvanje redovnog profesora je izabran 1984. godine. Bio je i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a 2009. godine Univerzitet u Banjoj Luci mu je dodijelo zvanje profesor emeritus.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske iza¬bran je 21. juna 2004, a za redovnog 5. sep¬tembra 2008. godine.

Akademik Mihaljčić je autor mnogih djela, a najznačajnija su: ,,Kraj Srpskog Carstva’’, ,,Lazar Hrebeljanović ‒ istorija, kult, predanje’’, ,,Junaci Kosovske legende’’, ,,Srpska prošlost i narodno sećanje’’, ,,Izvorna vrednost stare srpske građe’’, ,,Vladarske titule oblasnih gospodara’’ i ,,Zakoni u starim srpskim ispravama: pravni propisi, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja’’.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan P novinar

Vjecna slava uglednom naucniku.Imao sam cast da ga upoznam.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop