• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živjela tranzicija: Izložba Bojana Stojčića u Umjetničkoj galeriji BiH

Autor mondo.ba

Od četvrtka, 30. jula u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu biće otvorena samostalna izložba Bojana Stojčića pod nazivom Viva la Transicion.

 Živjela tranzicija: Izložba Bojana Stojčića u Umjetničkoj galeriji BiH Izvor: Promo / Bojan Stojčić
Izložba je najavljena postavkom instalacije Tražim osobu na fasadi galerije, koja je izazvala veliko interesovanje domaće javnosti.
Organizacija izložbe ostvarena je uz podršku Zajedničkog regionalnog programa Ujedinjenih nacija Dijalog za budućnost. Kustosica izložbe je dr. Amila Ramović, piše FBL.

Bojan Stojčić je jedan od najsnažnijih glasova savremene umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Njegov rad predstavljen je i odabran u renomiranim umjetničkim institucijama te privatnim kolekcijama u Sjevernoj Americi i Evropi.

Možda će vas zanimati

Izložbom Viva la Transicion predstavljena su dva ciklusa umjetnikovih radova.

Prvi čini izbor iz njegove najnovije produkcije, ostvarene u Berlinu 2020. godine. Ovi radovi inspirisani su iskustvom društvene izolacije emigranata, a posebno dinamično komuniciraju s aktuelnim iskustvom izolacije građana BiH, čiji se identitet ocjenjuje kao nepripadajući evropskim prostorima.

Ovim radovima pridružen je i sarajevski ciklus. U kontinuitetu njegove specifične poetike, oni produbljuju njegovo propitivanje intimnosti iskustva tranzicijske stvarnosti na prostoru Zapadnog Balkana. Stanje permanentne krize kao katalizatora društvene i lične dinamike, u kojem se ono prelama u geopolitičku stvarnost periferije, odražava se u naslovu izložbe Viva la Transicion.

Izvor: Promo / Bojan Stojčić

Ova međunarodno prepoznata umjetnikova lična deklaracija sarajevskoj publici poznata je od 2015. godine, kada je u obliku tekstualne intervencije na tramvaju kružila gradom.

Uz poštovanje mjera zaštite, izložba će biti otvorena svakoga dana osim nedjelje od 30.7. do 30.8.2020. u Umjetničkoj galeriji BIH. Produkciju izložbe podržao je Kreativni tim Ideologija, kao i brojni prijatelji i saradnici.

Samostalna izložba Bojana Stojčića Viva la Transicion provodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop