• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postavljena izložba posvećena misiji "Halijard"

Autor SRNA

U Osnovnoj školi "Petar Petrović NJegoš" u Boljaniću na Ozrenu postavljena je izložba posvećena misiji "Halijard" u kojoj je sa improvizovanog aerdroma u ovom mjestu spašeno 60 savezničnih pilota tokom 1944. i 1945. godine.

 Postavljena izložba posvećena misiji "Halijard" Izvor: Srna

Prethodno je kod spomen-ploče na mjestu gdje je bio improvizovani aerodrom obilježeno 76 godina od te operacije poznate i kao "Vazdušni most".

Okupljenima na obilježavanju obratili su se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, predsjednik Fondacije "Halijarad" DŽon Kapelo i jedan od potomaka.

Prisutni su bili predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici ambasada stranih država u BiH, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, predstavnici Ambasade SAD u BiH i delegacija grada Doboja.

Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske u otadžbini sredinom oktobra 1944. godine, pod pritiskom partizanskih snaga, prelazi sa svojim jedinicama iz Srbije u istočnu Bosnu. Na planini Ozren u blizini sela Boljanić, kod Doboja, od 22. oktobra do 1. novembra 1944. godine bilo je osposobljeno novo uzletište.

Sa ovog uzletišta 1. novembra 1944. godine u Italiju je poletio avion sa šefom američke vojne misije, pukovnikom Robertom Mekdauelom, kapetanom DŽonom Milodragovićem i poručnikom Majklom Rajačićem.

Sa uzletišta u Boljaniću 27. decembra 1944. godine za Italiju je odletio kapetan Nik Lalić, te radio-telegrafista Artur DŽibilijan.

Posljednja evakuacija sa Ozrena obavljena je krajem februara 1945. godine po vrlo hladnom vremenu. Tada su u dva transportna aviona "C-47" u pratnji nekoliko lovaca evakuisani preostali Amerikanci. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop