• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije iznenađenje što je u Italiji: Proglašen najbolji evropski gastronomski region za 2025. godinu

Autor Eupravozato

Italijansko ostrvo mnogi nazivaju kulinarskim rajem.

 Proglašen najbolji evropski gastrononski region Izvor: ROLAND HOSKINS / dmg media / Profimedia

Prestižnu titulu Evropskog regiona gastronomije za 2025, Siciliji je dodijelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umetnost i turizam, koji promoviše kuhinje raznih dijelova Evrope.

Sicilija je predala kandidaturu za ovu prestižnu nagradu za vreme Sajma vina i žestokih pića Vinitali, koji se održava u Veroni, inače veoma važnog za prehrambeni sektor Italije, piše RTS.

Kandidaturu je podržalo i Odjeljenje agrikulture Sicilije kao i mnogobrojni konzorcijumi i ugostiteljski objekti kako bi usmjerili pažnju svjetske javnosti na ogroman gastronomski potencijal italijanskog ostrva.

Sicilija je odabrana kako zbog bogate kulinarske tradicije tako i zbog sposobnosti da ujedini kulturu i umjetnost sa regionom.

Predsjednica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism – Igcat) Dijane Dod obratila se tim povodom italijanskim medijima.

"Žiri je odlučio da su kvalitet i raznovrsnost proizvoda kao i bogato iskustvo u gastronomiji učinili Siciliju idealnom za nagradu. Nakon kandidature, posjetili smo ostrvo i onda odlučili da je Sicilija zaslužila ovu nagradu".

Ove godine Sicilija će predstaviti specijalitete kroz skupove, festivale i tematske večeri na temu hrane i vina.

Sicilijanski grad Agriđento izabran je i za prestonicu kulture 2025.

Pasta alla norma, caponata, cannolo, pasta con le sarde – samo su neka od kultnih sicilijanskih jela koja su pomogla da se ostvro kruniše ovom prestižnom nagradom. Pohvaljena zbog svog održivog pristupa poljoprivredi i posvećenosti zaštiti svojih vrsta i tradicionalne hrane, Sicilija je domaćin jednogodišnje gastronomske proslave, sa mnoštvom događaja svakog mjeseca. Od različitih festivala do luksuznih turneja vozom oko vulkanskog vinskog regiona Etne u aprilu, i proslave omiljenog 'zelenog zlata' Sicilije, pistaća, tokom sezone berbe avgust-septembar — 2025. je godina za ozbiljne ljubitelje hrane da posete ovo mjesto.

(EUpravo zato/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop