• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kanski festival: "Anora" najbolji film, priznanje i za Hrvate! (VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Dirljiva drama sa elementima komedije "Anora", o mladoj egzotičnoj plesačici koja stupa u vezu sa sinom ruskog oligarha, nagrađena je Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Kanu.

 Nagrade na kanskom festivalu 2024. Izvor: imdb.com

Film američkog reditelja Šona Bejkera pobijedio je u konkurenciji sa još 21 ostvarenjem, uključujući radove uglednih reditelja kao što su Frensis Ford Kopola i Dejvid Kronenberg.

"Anora" je nakon projekcije u utorak dobila aplauz koji je trajao sedam i po minuta, a publika je aplaudirala i tokom prikazivanja dvočasovnog filma.

Hrvatski kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", reditelja i scenariste Nebojše Slijepčevića, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratki film.

Bejker je primio nagradu sa zvijezdom svog filma Majkiom Medisonom i u obraćanju publici rekao da "ne zna šta se trenutno dešava".

Pobjeda "Anore" je peta uzastopna Zlatna palma koju je osvojio nezavisni distributer "Neon", poslije filmova "Parazit", "Titan", "Trougao tuge" i prošlogodišnjeg pobjednika "Anatomije pada".

Mnogi su očekivali pobjedu ili nježne indijske drame "Sve što zamišljamo kao svjetlost" ili iranskog filma "Sjeme svete smokve". Oba ova filma nagrađena su u drugim kategorijama.

Džordžu Lukasu je dodijeljena počasna Zlatna palma, a uručio mu ju je njegov stari prijatelj i ponekad saradnik Frensis Ford Kopola.

Pogledajte trejler za hrvatski nagrađeni film:

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop