"Seljačka hrana", koja se dobija topljenjem otpadaka od slanine, postala rijetka u Hrvatskoj da joj cijena dvostruko prelazi najskuplje vrste mesa.
Čvarci su poslednjih godina u Hrvatskoj luksuzna roba. Ne samo po cijeni, već ako ga uopšte nađete. Mnoge mesare i profesionalni mesari ih više i ne proizvode, a pretežno su se zadržali u porodičnoj manufakturi, gdje se obradi poneka svinja za vlastite potrebe, pa za tržište jedva da nešto i preostane.
Tradicija se, naravno, zadržala najviše u Slavoniji, odakle je došla ideja da se, na primjer, poput kulena zaštite kao domaći brend s geografskim porijeklom pod nazivom - slavonski čvarci.
Kod proizvođača u Slavoniji oni nisu skupi, uglavnom im je cijena od 20 do 25 kuna po kilogramu (do 3,5 evra), ali kako posredstvom nakupaca 'putuju' dalje ona raste, pa u gradovima srednje i zapadne Hrvatske dostiže i pet do sedam puta višu od otkupne.
Oni suvlji, iscijeđeni ili stisnuti, kako ih u Hrvatskoj zovu, na zagrebačkim pijacama ovih dana se prodaju za 90 kuna za kilogram (skoro 12,5 evra), a u Karlovcu 120 kuna (preko 16 evra). Oni najtanji, kao listići, i 140 kuna, odnosno 19 evra. Masni čvarci u trgovinama ("Konzum" i "Merkator") koštaju 120 kuna.
Tako čvarci sada postižu neobičan tržišni paradoks: nekada najjeftiniji nusprodukt obrade svinja dvostruko je skuplji od najskupljih vrsta mesa poput, na primer, bifteka koji košta 50–60 kuna za kilogram, a dostiže cijenu najskupljeg suhomesnatog specijaliteta slavonskog kulena, koji uglavnom košta 130 kuna i skuplji je od kvalitetnog pršuta, piše "Politika".
Zanimljivo je da tražnja za ovim proizvodom ne opada, ali veći proizvođači mesa nisu raspoloženi za njegovu proizvodnju. Tako kod jednog od najvećih mesnih proizvođača "Fiolić", koji ima mesnice po cijeloj Hrvatskoj, kažu da ne proizvode čvarke, jer nemaju slanine (valjda se sve pretvara u neke druge proizvode), a prestali su da ih proizvode i u zagorskoj mesnoj industriji "Mraz".
Kako potražnja za njima ne jenjava, posebno kada dođu ovi hladni zimski dani, trgovci su se dosetili pa uvoze čvarke i iz Austrije, ali nije to ono pravo. Osjeća im se po ukusu da su od 'industrijskih' svinja, i to još uz visoku cijenu.
Ljubitelji čvaraka se, međutim, ne predaju, pa su spremni da plate i više nego za najskuplje suhomesnate specijalitete, zbog čega i ovako skupocjeni brzo nestaju s pijačnih tezgi.
Dobri poznavaoci ovog proizvoda kažu da realna cijena čvaraka ne bi smjela da pređe 25 kuna, baš onoliko koliko ih cene privatni proizvođači po slavonskim selima.
Jedan od njih, Stjepan Vusić, ovih dana u zagrebačkim medijima o tome kaže: "Za kilogram čvaraka potrebno je oko osam kilograma sala koje ne košta više od tri do četiri kune po kilogramu. Lako je izračunati".
(MONDO)