Domaća supa i kajagna su najvažniji poslije posta : Doktor objasnio šta bi trebalo jesti kada prođe Vaskrs | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riječ stručnjaka

Domaća supa i kajagna su najvažniji poslije posta : Doktor objasnio šta bi trebalo jesti kada prođe Vaskrs

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Četiri stvari omogućavaju tijelu da se lako i bez problema izbori sa težom hranom!

Izvor: YouTube/SamTheCookingGuy

Duži post, kao što je post uoči Vaskrsa, ima brojna blagotvorna dejstva na tijelo i um, ali sistem za varenje je neophodno polako vraćati u prethodni režim, da se ne bi dogodili problemi.

Tokom posta, naše tijelo nema toliko "posla" kada je varenje u pitanju te se može malo i ulenjiti, jer prolazi kroz proces odmora i oporavka. Zbog toga je važno polako i postepeno vraćati mrsnu hranu u ishranu, kaže doktor funkcionalne medicine Vilijam Kol.

"Nakon posta, organizam je osetljiv na insulin i nivo kortizola je viši. To je normalno, ali obrok koji nema mnogo ugljenih hidrata pomoći će vam da izbjegnete nagli skok nivoa šećera", objasnio je on.

Obrok kojim se prekida post, ne samo prvi već i obroci tokom narednih dana, trebalo bi da bude mali, niskog sadržaja masti i ugljenih hidrata, a visokog sadržaja proteina. Što jednostavnije, to bolje!

Ako brinete kakav vam je nivo šećera u krvi, to je još jedan razlog da budete obazrivi kada ponovo pređete na mrsnu hranu, savetuje on.

Dobar izbor za prekid posta su sljedeće namirnice.

Kajgana

Tijelo će na ovaj način dobiti proteine, omega-3 masne kiseline, a jaja neće teško "pasti" želucu. Ispržite kajganu na manje masnoće i jedite je uz mladi sir i povrće kao što je mladi luk.

Bareno ili grilovano povrće

Dobićete važne nutrijente, vitamine i minerale, a tijelo će ih lako svariti. Tu su i vlakna koja su veoma važna za održavanje tjelesne težine, nivoa šećera u krvi i imuniteta.

Domaća supa

Skromna supa od kostiju se smatra skoro pa čudotvornom u svijetu nutricionizma. Bogata sastojcima koji umiruju želudac i druge organe za varenje, puna kolagena, dodajte joj i povrće kako biste uneli i vitamine i minerale.

Smuti

Voće, ali i povrće, usitnite u blenderu i pomešajte s jogurtom ili kefirom. Dobićete značajnu dozu probiotika, vitamina i minerala, a sistem za varenje će usitnjenu hranu lakše obraditi.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA