• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omiljena grickalica nam skraćuje život

Grickalice koje svi obožavamo skraćuju život, značajno povećavajući rizik od srčanih bolesti, a najgore je jesti ih u određeno doba dana!

 Izvor: bodnar.photo/Shutterstock.com

Vjerovatno ne postoji osoba na planeti koja do sada nije shvatila da grickalice nisu dobre ni za vitku liniju ni za zdravlje, ali novi podaci pokazuju da su opasnije nego što mislimo.

Naime, novo istraživanje objavljeno u Žurnalu američkog udruženja za srce, pokazalo je da skrobne grickalice, a posebno one napravljene od bijelog krompira, poput čipsa, skraćuju život tako što značajno povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Naučnici su sproveli istraživanje koje je trajalo od 2003. do 2014. godine, u kojem je učestvovala 21.000 ljudi. Kategorizujući učesnike prema njihovim navikama u ishrani, analizirali su vrstu hrane koju jedu i kakav uticaj ta hrana ima na zdravlje.

Ispostavilo se da skrobne grickalice za čak 57 odsto povećavaju rizik umiranja od srčanih bolesti. Oni koji su jeli druge, zdravije grickalice, imali su manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Iako i druge grickalice loše utiču na zdravlje srca, naučnici kažu da je pomenuta vrsta posebno problematična.

Vodeći autor studije dr Jing Li kaže da je važno i kada jedete grickalice. Na primjer, najlošiji uticaj na srce, prema riječima dr Lija, skrobne grickalice imaju ako ih jedete odmah poslije obroka. Posebno ukoliko za obrok jedete namirnice koje sadrže dosta šećera i masti, pa nakon toga pojedete grickalicu, nivo šećera u krvi će biti povišen nekoliko sati, što je veliko opterećenje za srce.

Inače, bijeli krompir sadrži hranljiva vlakna, vitamin C i kalijum, tako da ga ne treba izbaciti iz ishrane, već ga samo pripremati na način tako da sadrži sve te hranljive sastojke. Prženje svakako nije preporučljivo jer se na taj način gube nutrijenti, a dodaju se masti i so, što ima negativan uticaj na zdravlje, ističe dr Li.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop