Koje plastične kutije za hranu su štetne po zdravlje i pod kojim uslovima mogu da se koriste, otkrila je profesorka Ljubinka Rajaković.
Da li i vi pakujete ostatke hrane u plastične posude od sladoleda? Ili dopunjujete flašicu vode i koristite je nekoliko dana? Ovo su sve greške na koje upozoravaju stručnjaci i napominju da nam neke navike štete zdravlju. Plastika je svuda oko nas, u vazduhu, vodi, proizvodima koje koristimo, a istraživanje je pokazalo da nedjeljno unesemo u oganizam količinu mikroplastike veličine jedne platne kartice.
O tome koja vrsta plastike je bezbjedna, a koja nije, šta znače oznake na njoj i koje je najbolje da izbegavamo, u emisiji RTS Ordinacija govorila je Ljubinka Rajaković, profesorka analitičke hemije na Tehnološko-metarulškom fakultetu u Beogradu.
Svaki predmet od plastike na sebi ima utisnutu oznaku - ako je ona zelene boje, to znači da je proizvod bezbedan, žuta poziva na oprez, a crvena je signal upozorenja i takve proizvode treba izbjegavati.
Takođe, postoje oznake u brojevima od 1 do 7 koje govore o tome koliko je koji proizvod štetan odnosno neškodljiv. Brojevi 2, 4 i 5 se stavljaju na bezbjedne proizvode, u one sa kojima treba biti oprezan spadaju 1 i 7, a u grupi onih koje treba izbegavati su 3 i 6.
"Kršenje" pravila
A šta se dešava ukoliko bezbjednu plastiku koristimo na "nebezbjedan" način? Da li je opasno ako je kojim slučajem izgrebemo?
"Proizvođači naglašavaju – ova plastika je bezbjedna, ali uslovno. Ako je podvrgnete nekim ekstremnim uslovima, toploti na primjer, onda nije. Ja sam pobornik da plastiku ne držimo na sunčanom mjestu. Flašice vode koje su namijenjena nama potrošačima, a drže se negdje ispred neke trgovine u nekom osunčanom skladištu, to nije bezbjedno."
Izvor: rts/printscreenStare kutije od sladoleda ne treba ponovo koristiti, a to je greška koju mnogi prave. Sipaju jelo, pa zamrznu ili nose na posao i seku ga direktno u posudi.
"Bez obzira što nosi oznaku 5. Postoje čvršće koje su napravljene za tu namjenu, to su i proizvođači preporučili. Ako nema poreporuku, nemojte da je koristite tako."
Iz grupe proizvoda od plastike koje treba izbjegavati, profesorka Ljubinka je izdvojila polistirenske kutije za pakovanje jela kao "najgore", odnosno nešto što bi bilo "najbolje izbaciti iz upotrebe". Ovaj materijal je izolator, zadržava toplotu ali se ne preporučuje za upotrebu na duže. U ovakvim kutija se pakuju ostaci hrane u restoranima, kao i ona za dostavu.
Što se tiče zastupljenosti prozvoda od plastike, najviše je u upotrebi ona sa oznakom 7 – 26 odsto i po rečima profesorke tu najviše odlazi na dječije igračke, a slede oznake 5 i 4 (18 i 17 odsto), broj 2 (14 odsto), itd...
Rajaković je otkrila i da je bolje koristiti mlijeko iz tetrapaka nego iz plastične flaše, da je reciklirana plastika "zdrava" koliko i ona tek napravljena...
MONDO