• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktor otkriva: Samo jedna vrsta jabukovog sirćeta pomaže mršavljenje

Autor Maja Gašić

Svi znaju da je jabukovo sirće izuzetno korisno za zadravlje, a profesor sa Medicinskog fakuluteta u Kragujevcu, dr Čubrilo otkrio je koja vrsta je najbolja za mršavljenje.

 koja vrsta jabukovog sirćeta je najbolja za mršavljenje Izvor: rts/printscreen

Prof. dr Dejan Čubrilo profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujecu i specijalista medicine sporta, govorio je prilikom gostovanja na RTS-u, u emisiji "Ordinacija" o hrani koja izaziva oksidativni stres i najvažnijim nutrijentima koji su potrebni našem organizmu da pravilno funkcioniše, ali i nekim namirnicama koje imaju gotovo magična svojstva kad je riječ o očuvanju zdravlja.

Kao jednu od najvažnijih izdvojio je jabukovo sirće koje se snažno bori protiv slobodnih radikala i na taj način sprečava pojavu bolesti. Jabukovo sirće je možda najpoznatije kao pokretač metabolizma i pomoćno sredstvo u mršavljenju, ali po riječima doktora nije svaka vrsta ovog napitka jednako "ljekovita".

Možda će vas zanimati

"To je prva porcija antioksidanasa, neprekosnoveno domaće jabukovo sirće. Ono je izuzetno ljekovito, rješava rad crijeva. Bakterije, probiotici se nalaze baš u ovom domaćem, mutnom sirćetu. Ono što budete jeli će se lakše svariti i neće se stvarati slobodni radikali", kaže profesoor Čubrilo i navodi da je još jedna namirnica ima slčna svojstva, a to je rasol. Otkrio je i da mnogi pogrešno konzumiraju ovaj sok od kiselog kupusa, pa zbog toga imaju smetnje u probavi. 

"Jabukovo sirće je u stanju da sagorjeva mast bez šećera. Ko ga redovno pije, brže će da mršavi. Aposlutno. Uzmite ne više od supene kašike domaćeg sirćeta razmućenog u čaši vode. Šta ono radi? Šećer koji je u ćeliji treba da sagori, kao i mast, ali nema ko da to obavi. Tu nastupa jabukovo sirće", zaključuje profesor.

Prednosti jabukovog sirćeta:

  • sadrži korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdravog digestivnog ekosistema;
  • bogato je antioksidansima koji neutraliziraju destruktivnu aktivnost slobodnih radikala;
  • zahvaljujući tome što snižava holesterol, sirće ne samo da pomaže u održavanju vitkog tijela, već takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

MONDO

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop