• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatkiši rizik za zdravlje: Nutricionista otkriva kako održati nivo šećera u krvi

Autor Tamara Veličković

Prema riječima stručnjaka, pravo vrijeme za desert pomoći će vam u održavanju kalorija, zdravlja i potrebe za slatkišima.

 Uzimanje slatkiša bez podizanja šećera u krvi Izvor: Youtube/Screenshot/ The Cooking Foodie

S obzirom na to da se slatkiši ne smatraju zdravom hranom, ruska nutricionistkinja Julija Pigareva, otkrila je da postoje mnogobrojni načini da uživate u njima, a da pri tome ne nanesete štetu svom zdravlju i izgledu.

Slatki deserti obično sadrže veliku količinu masti i ugljenih hidrata i nisu zdravi. To su visokokalorične namirnice, čija zloupotreba šteti organizmu. Održavanju kontrole nad količinom pojedenog slatkiša pomoći će pravi trenutak za desert.

Možda će vas zanimati

"Po mom mišljenju, poslasticu treba jesti poslije redovnog obroka. Ispravnije je nego jesti slatkiše tek tako. Morate shvatiti da kada jedete glavno jelo, onda su manje šanse da ćete pojesti veliku količinu deserta. Bićemo spremni za glavno jelo i ne želimo da jedemo mnogo kasnije", objasnila je nutricionistkinja.

Osim toga, važan je i sastav glavnog jela. Prema riječima nutricionistkinje, prije poslastice, bolje je pojesti dovoljno proteinske hrane u kombinaciji sa bogatim prilogom od povrća.

"Važno je izabrati pravo glavno jelo prije deserta. Savremena dijetetika preporučuje proteinski obrok sa prilogom velike količine povrća bogatog vlaknima. Nakon takvog obroka, šansa da se pojede veća količina deserta će svakako biti minimalna", istakla je ona.

Ako jedete slatkiše nakon proteinskih obroka i priloga od povrća, onda će se smanjiti vjerovatnoća da će oni dovesti do naglog porasta nivoa šećera u krvi. Shodno tome, smanjiće se rizik od razvoja određenih bolesti.

"Ovakvo glavno jelo smanjiće mogućnost naglog povećanja nivoa šećera u krvi poslije deserta. To će biti dobro, jer šećer neće opterećivati pankreas, što će smanjiti rizik od razvoja bolesti usljed visokog šećera u krvi", objasnila je Pigareva.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop