• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako želite zadržati svježe banane napravite ovo i duže će trajati

Autor Dragana Božić

Banane su omiljeno voće a jasno je i zašto. Ukusne su ako se jedu samostalno, savršen su dodatak voćnim napicima, odlične su u kolačima i voćnim salatama.

 Kako da banane duže budu svježe Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Iako ih često ostavljamo na kuhinjskom elementu ili u posudi na stolu kako bi nam bile što bliže ruci kada nam se jede nešto slatko, možda to i nije najbolji način. Trebaju li se banane možda ostaviti u frižider? Evo što kaže stručnjak za hranu – koja je metoda najbolja.

Jednostavno rečeno, trebalo bi ih staviti u frižider jednom kada su zrele baš onoliko koliko vi volite.

“Banane mogu stajati i na stolu ali samo dok ne postanu potpuno zrele, a onda bi se trebale staviti u frižider jer će tako biti dobre za jelo još nekoliko dana”, ističe dr. Tamika Sims, nutricionistica. Ako želite banane imati još par tjedana, imate sreće jer ih možete čuvati i u zamrzivaču. Prethodno ih samo ogulite i narežite te ostavite u plastičnu vrećicu koju ćete dobro zatvoriti.

Vjerovatno ste primijetili kako banane nisu u frižideru u trgovinama. Ako bananu stavite u frižider dok je još zelena, ukus će se promijeniti i ona će biti gorkastog okusa, promijeniće i boju i brzo će istrunuti. Tako barem stoji na stranicama Američke kancelarije za agrikulturu, piše Ordinacija.hr.

Ako vidite da je banana previše oštećena, možete ju baciti. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti to može značiti da je pokvarena ili da je na najboljem putu da to postane. Valja obratiti pažnju i na bananu koja je jako mekana i ima čudan miris – nju takođe bacite.

Zašto banane tako brzo trule?

Banane su samo jedna od brojnih voćki koje ispuštaju plin koji se naziva eten, a radi se ustvari o hormonu biljke koji uzrokuje dozrijevanje.

Avokado, paradajz i krompir su namirnice koje ga takođe otpuštaju kada dozrijevaju i uvijek bi se trebale čuvati dalje od ostalog voća i povrća.

Spomenuti se plin otpušta upravo iz stabljike biljke, tj. onog malog drška na jednom kraju banane, pa je ustvari samo potrebno omotati ih kako biste spriječili širenje tog plina. Koristiti možete prozirnu foliju za zamatanje, a ako loše prijanja koristite dodatne gumice kako bi ju učvrstili.

Produžite im vijek trajanja

Kako bi provjerili treba li omotati sve banane zajedno ili svaku posebno, portal Food52 je napravio eksperiment kako bi provjerili koja metoda najbolje djeluje. Nakon nekoliko dana došli su do zaključka kako će proces propadanja banane usporiti upravo omatanje svake banane posebno. Dakle, odvojite ih ako već nisu i svaki posebno zaštitite.

Kako smo napisali, jednom kada banane dozriju onako kako volite, jednostavno ih možete staviti u frižider i one će ostati svježe i tako vam dati dovoljno vremena da ih pojedete. Isto tako morate znati da ako ih stavite u frižider dok su još zelene, one će takve i ostati, a kada ih izvadite iz frižidera, brzo će postati smeđe, piše Ordinacija.hr.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop