Znate onaj osećaj kada pojedete toliko hrane da mislite da ćete eksplodirati? Evo kako se vaše telo nosi sa tim...
Praznična je sezona i sigurno "gutate već treću sarmu", a podvarak i moča su vam sasvim normalna hrana za doručak.
Ukratko - prežderavate se do "iznemoglosti". Neminovno je da iz tog razloga često imate osećaj kao da ćete ekslodirati, to je ono kada kažete: "Ne mogu više" i stvarno to mislite.
Ali, šta se dešava sa telom kada dođe do prejedanja?
Dok ste vi zauzeti skupljanjem ostataka po tanjiru, vaše telo neumorno radi i pokreće niz povezanih radnji kako bi regulisalo alavost.
Prosečan ljudski stomak može da podnese unos jedne do jedne i po litre hrane, pre nego što dobije nagon za povraćanjem - međutim, može se raširiti i toliko da primi četiri puta veću količinu od te, pre nego što dođe do "eksplozije".
Kada pojedete obrok koji je bogat mastima, šećerom i ugljenohidratima, vaš parasimpatički nervni sistem kaže vašem telu da uspori i fokusira se na varenje hrane, što vam stvara osećaj umora.
Dok se hrana vari, ćelija u vašem pankreasu proizvode insulin, što dalje vodi to povećanja melatonina i serotonina, hormona zbog kojih se u isto vreme osećate pospano i srećno. Takođe može doći do borbe da držite oči otvorene zbog skoka nivoa glukoze od hrane koju ste pojeli.
Vaše masne ćelije stvaraju hormon leptin, koji se spaja sa receptorima u mozgu kako bi vam rekao da više niste gladni (bilo je i vreme).
Kada često jedete više nego što je telu potrebno, to uzrokuje da telo proizvodi više ovog hormona, a količina leptina je direktno povezana sa količinom telesnog sala koje neko ima.
U tim slučajevima, ljudi mogu razviti otpornost na leptin, što remeti sposobnost mozga da prepozna kada ste siti, što dovodi do prejedanja i dobijanja kilograma.
Jesu praznici, ali pazite i nemojte baš previše da se prepuštate hedonizmu - vaše telo će trpeti posledice toga.