Ljudi koji prestanu da jedu gluten stvarno se osećaju bolje, ali... to u najvećem broju slučajeva nema nikakve veze sa glutenom.
Došli su crni dani za gluten... Sve više ljudi izbacuje ga iz ishrane, a onda, kako to obično ide, imaju potrebu da i druge ubede da ih slede. To je nešto kao sa cigaretama, znate ono kad osoba koja je prekjuče prestala da puši (posle 20 godina 'staža') počne da maltretira pušače oko sebe i da pokušava da ih prosvetli? E, isti mehanizam je i ovaj sa glutenom.
Zašto toliko ljudi u poslednje vreme bira namirnice koje ne sadrže gluten? Da li je stvarno preosetljivost na gluten češća nego ranijih godina? Jednom rečju - ne.
Celijakiju, genetski poremećaj koji izaziva netoleranciju na gluten ima samo jedan odsto ljudi i taj procenat se nije povećao u poslednjih nekoliko godina. Što se tiče onih koji NEMAJU celijakiju, ali su navodno osetljivi na gluten - nauka kaže da je to malo verovatno.
Autor knjige "Glutenska laž", profesor na Džejms Medison univerzitetu, Alan Levinovic proučavao je promene do kojih dolazi kad ljudi samoinicijativno izbace gluten iz ishrane, i kaže da se u takvim slučajevima poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja može pripisati kombinaciji promene u ponašanju i uverenju da je izbacivanje glutena dobro za nas.
Knjiga je zapravo bazirana na njegovim razgovorima sa gastroenterologom Piterom Gibsonom sa Monaš univerziteta koji je bio koautor studije čiji su rezultati pokazali da preosetljivost na gluten koja nije posledica celijakije jednostavno ne postoji.
Ljudi se zaista osećaju bolje kad iz ishrane izbace gluten, ali to nema veze sa glutenom, već sa činjenicom da to podrazumeva potpuno novi, zdraviji režim ishrane.
"Obično se to izbacivanje glutena iz ishrane svede na izbacivanje brze hrane i zdraviji način života. Dakle, ljudi pročitaju nešto o bezglutenskoj ishrani, počnu da jedu više voća i povrća i uopšteno, počnu bolje da se hrane i - naravno da se bolje i osećaju. Ali, svi gube iz vida da to zapravo nema baš previše veze sa 'netolerancijom' na gluten", kaže dr Gibson.
Ako ste izbacili gluten iz ishrane i smršali, tu je najverovatnije reč o kombinaciji više faktora. "Lako je svaliti krivicu na gluten, ali u najvećem broju slučajeva se radi prosto o tome da ljudi počnu da biraju kvalitetnije namirnice. Ali, ljudi ne žele da prihvate da je ta opsednutost bezglutenskom ishranom zapravo psihološke prirode", kaže Levinovic.
Ono što treba da znate je da hrana koja ne sadrži gluten nije zdravija od one koja ga sadrži. Dakle, osim ukoliko imate neki zdravstveni razlog da izbegavate gluten - celijakiju, na primer - nema potrebe da izbacujete gluten iz ishrane. Gluten je prisutan u mnogim namirnicama na bazi ugljenih hidrata - od kojih su neke nezdrave (keks, kolači, pite, peciva...) Možda je to razlog zašto ima tako lošu reputaciju, ali sam po sebi, nije nezdrav.