Ako ste sebi zacrtali da idućeg proleća izgledate bolje nego ikada, evo male pomoći.
Ranije su i stručnjaci savetovali sate kardio treninga onima koji žele da skinu višak kilograma, ali sada se fitnes instruktori slažu da uopšte nije neophodan, i da glad koju osećate posle iscrpljujućeg kardio treninga može čak da izazove i dodatno gojenje.
Ovo je, naravno, dobra vest ako mrzite kardio trenige.
Evo i korisne sličice:
Ako želite da skinete višak kilograma, evo na šta bi trebalo da se fokusirate (od najvažnijeg ka najmanje važnom):
1. Kalorijski deficit: Jedini način da istopite salo je da unosite manje kalorija nego što vam je potrebno. To možete učiniti ili tako što ćete sabirati kalorije, ili isprekidanim postom.
2. Unos proteina: U toku dana trebalo bi da unosite između 0,8 i 1,2 grama proteina po kilogramu telesne mase. Bolje bi bilo da ste bliži gornjoj granici nego donjoj, naročito ako vežbate, jer su nam proteini neophodni da bismo zadržali mišićnu masu, oporavili se posle treninga i da bismo bili - siti.
Ostatak dnevnog kalorijskog unosa trebalo bi da dolazi iz zdravih ugljenih hidrata i zdravih masti.
3. Vežbe snage: Dva do pet puta nedeljno odvojite malo vremena za treninge snage. Dobre i relativno brze rezultate možete očekivati sa tri do četiri treninga tokom nedelje, u najvećem broju slučajeva. I nemojte se plašiti mišića. Uz uobičajeni režim ishrane i vežbanja, nećete se pretvoriti u nabildovano čudovište.
4. San: Potrebno vam je između sedam i devet sati sna tokom noći. Ne samo da će vam pomoći da se odmorite i oporavite od vežbanja, nego se i hormoni gladi bolje regulišu u organizmu kad smo odmorni. Ako ste neispavani, želja za (nezdravom) hranom nekontrolisano raste.
5. Kardio: Ako volite da trčite, vozite bicikl, plešete, samo napred. Ali ako vam je to mučenje, bez brige. Kardio treninzi nisu neophodni za skidanje viška kilograma. Naravno, bolje je da budete što je moguće aktivniji i da tokom dana napravite tih desetak hiljada koraka, ali ne morate se ciljano posvetiti kardio vežbama, ako ih ne volite.