Razlog vise da obavezno doruckujete

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Razlog više da obavezno doručkujete

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Sigurno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok tokom dana. Ono što možda niste znali je da preskakanje ovog obroka povećava rizik oboljevanja od dijabetisa.

Ljudi koji ne doručkuju imaju 33 odsto veće šanse da obole od dijabetisa tipa 2, sudeći prema analizi podataka skoro 100.000 ljudi. Oni koji preskoče doručak najmanje četiri puta nedjeljno, imaju čak 55 odsto veći rizik od ove bolesti, u odnosu na one koji redovno doručkuju.

Stručnjaci vjeruju da je to zato što su osobe koje ne doručkuju sklonije tome da jedu grickalice kasnije tokom dana.

Istraživači su analizirali rezultate šest prethodnih studija koje su se bavile uticajem ishrane na dijabetes. Vodeća autorka studije dr Sabrina Šlezinger iz Njemačkog centra za dijabetes u Dizeldorfu, kaže da oko 30 odsto ljudi širom svijeta ne doručkuje.

Ironično, gojazne osobe su sklonije tome da preskaču doručak, jer pogrešno vjeruju da će tako smanjiti ukupan dnevni unos kalorija.

Naučnici su isprva mislili da je to uticalo na rezultate studije jer su gojazni ljudi skloniji oboljevanju od dijabetesa tipa 2. Ali, ispostavilo se da čak i kada su uzeli u obzir indeks tjelesne mase, ljudi bilo koje kilaže i dalje su imali 22 odsto veći rizik od dijabetesa ako ne doručkuju.

Dr Šlezinger to objašnjava ovako: "Vjerujemo da ljudi koji ne doručkuju kasnije u toku dana jedu više grickalice i tako unesu više kalorija. Takođe, jedu obilan ručak, a to dovodi do porasta glukoze i insulina, što nije dobro za metabolizam i povećava rizik od dijabetesa tipa 2".

Ona ističe da doručak bogat žitaricama, sa niskim sadržajem crvenog mesa i šećera, pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Inače, dijabetesu znatno doprinosi gojaznost – oko 90 odsto ljudi koji pate od dijabetesa ima tip 2, koji se povezuje sa životnim stilom i ishranom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader