Alergije nas sve vise muce a evo zasto smo sve osetljiviji na alergene

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Alergije nas sve više muče, a evo zašto smo sve osetljiviji na alergene

Autor mondo.rs Izvor RTS
Autor mondo.rs Izvor RTS

Sve više ljudi ima probleme sa alergijama, i to nije samo trend u Srbiji već i u svetu - a evo zašto je to tako.

Ove jeseni, kao nikada do sada, ljudi otkrivaju da imaju alergiju. Nekada je to uglavnom bilo na polen i ambroziju, a sada je sve više onih koji imaju problema sa hranom, odećom i lekovima.

Sve više ljudi ima probleme sa alergijama, i to nije samo trend u Srbiji već i u svetu.

Možda će vas zanimati

"Procenjuje se da će u Evropi do 2050. godine, praktično polovina stanovništva imati neki oblik alergije", rekao je, gostujući u Juranjem programu RTS-a, doktor Žikica Jovičić, alergolog iz Кliničkog centra Srbije.

Trenutno oko 150 miliona Evropljana pati od raznih alergija, a od toga sto miliona ima alergijski rinitis.

Postoje različite teorije o tome zašto raste broj ljudi koji pate od alergija.

"Još je na snazi, mada na klimavim nogama, teorija higijene. Našem telu i mozgu su potrebne neke bakterije da bi se pravilno razvijali, a kada ih mi izbacimo iz okruženja, prednost je da nemamo infektivne bolesti, ali izgleda da su alergije nuspojava. S druge strane, razni zagađivači su pojačivači, odnosno nešto što naš organizam usmerava prema alergijama“, objasnio je doktor Jovičić.

Osim alergogenih biljaka kao što su breza i lipa i trave i korovske biljke poput ambrozije, tu je i alergija na hranu.

Procenjuje se da je više od 40 odsto ljudi osetljivo na određene sastojke u hrani.

"Tu su dodaci hrani, aditivi, znači hemijske supstance, kojih je oko 5.000, i tu pacijentima preporučujemo ishranu bez konzervanasa. Neka hrana kao što su riba, plodovi mora i neki sirevi, orašasti plodovi... češće izazivaju alergiju", izjavio je dr Jovičić i dodao da alergiju, kod nekih ljudi, može izazvati i upotreba lekova.

Ipak, danas je manje alergija na supstance u lekovima sa razvojem farmaceutskih metoda.

Кada je reč o alergiji na odeću, gde nekada uzrok alergija može biti boja koja se koristi u tekstilnoj industriji, potrebno je pojedinačno testiranje. Inače, testiranje se vrši kožnim probama, ali i analizama krvi.

U lečenju alergija, postoji nekoliko "stubova". Metoda izbegavanja je teško primenjiva u savremenom društvu. Potrebno je razumevanje okoline, a praktično, održavanje travnjaka i izbegavanje uzgoja biljaka koje su alergeni. Zdrav način života je opšta preporuka.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

loader