• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Volite ljuto? 5 razloga zbog kojih je dobro da svaki dan jedete ljute papričice

Autori mondo.rs Autori Ksenija Jelesijević

Kapsaicin iz ljutih papričica može da bude veoma koristan

 Volite ljuto? 5 razloga zbog kojih je dobro da svaki dan jedete ljute papričice Izvor: Mondo/Goran Sivački

Postoje različita mišljenja o tome da li je začinjena hrana dobra za zdravlje.

Ukoliko volite ljutu hranu, vjerovatno će vas obradovati činjenica da su naučnici poslije velikog istraživanja u kojem je učestovalo čak pola miliona ljudi, zaključili da osobe koje vole ovakav način ishrane – imaju veće šanse za duži život.

Tokom perioda od sedam godina, istraživači su pratili navike ispitanika – koliko često jedu ljutu hranu, kako se to odražava na njihovo zdravlje…

A rezultati su veoma zanimljivi, na osnovu čega su naučnici izvukli 5 razloga zbog kojih je dobro za zdravlje jesti začinjenu hranu.

Duži život

Ispostavilo se da se kod ljudi koji jedu ljutu hranu 6 puta nedeljno za 14 odsto smanjuje rizik od smrti, dok je kod osoba koje dva puta nedjeljno konzumiraju ovakvu hranu, rizik smanjen za 10 odsto.

Težina

Studija sprovedena na Univerzitetu Perdju, pokazala je da su ljudi koji jedu ljutu hranu manje skloni gojenju.

Profesor Gregori Torkelson objašnjava da kapsaicin iz ljutih papričica, koji daje osjećaj ljutine u ustima, poboljšava metabolizam.

“Zbog toga nam gore usta poslije paričica. Takođe, postoje podaci koji dokazuju da kapsaicin pospješuje sagorevanje kalorija.

Bol

Kapsaicin pospešuje lučenje endorfina, prirodnog analgetika, zbog čega jedenje ljutih papričica može da pomogne u umanjenju bola, kaže Torkelson.

Upale

“Podaci pokazuju da kapsaicin može da pomogne u liječenju pojedinih bolesti, kao što je reumatični artritis. Dokazano je da su ovakve bolesti ređe u zemljama u kojima se tradicionalno jede ljuta hrana”, priča Torkelson.

Antibakterijski efekat

Studije pokazuju da kapsaicin ima antibakterijski efekat, kao i da je u manjoj meri efikasan i protiv gljivica. Zbog toga se ljute papričice koriste i kao konzervans hrane.

(Mondo/Objektiv)

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop