Posljednja kuglica, od 17,1 gram čokolade sa mješavinom marcipana, pistaća i lješnika, proizvedena je 5. decembra, označavajući kraj jedne ere.
U fabrici čokolade "Salzburg Schokolade" proizvedena je posljednja Mocart kugla, poznata poslastica koju ne zaobilaze ni naši turisti.
Fabrika "Mirabel-Verk" u Gredigu, kod Salcburga, u kojoj se više od jednog veka proizvodio čuveni „Echte Salzburger Mozartkugel”, zatvara se.
Posljednja kuglica, od 17,1 gram čokolade sa mješavinom marcipana, pistaća i lješnika, proizvedena je 5. decembra, označavajući kraj jedne ere, prenose strani mediji.
Ipak, mašine za proizvodnju su prodavane širom svijeta, čak i u Egiptu i Mauricijusu, tako da proizvodnja tehnički ne prestaje, ali kada je riječ o fabrici u Gredigu, situacija je neizvijesna jer za sada nema kupca.
Korporacija "Mondelez", vlasnik svih prava na ovaj simbol austrijske tradicije, odlučila je da obustavi proizvodnju u Austriji. Postoje planovi da se proizvodnja preseli u Poljsku ili Češku, ali detalji ostaju nejasni.
Ne postoji nikakav plan za 65 radnika koji su nedavno održali protest.
"To je bio postepeni kraj", rekla je Katarina Lindner, menadžer kvaliteta, koja je u fabrici radila skoro deset godina.
"Salcburg Schokolade", kompanija koja je do sada proizvodila Mocart kugle za Mondelez, nije se oporavila nakon bankrota 2021. godine. Kao razlozi navode rast cijena sirovina, energenata i transporta.
Inače, od 1948. je proizvedeno oko 5 milijardi Mocart kugli u ovoj fabrici.
Međutim, to i dalje nisu bile originalne kugle koje je prvobitno osmislio bombondžija Pol Furst 1890.
Ta proizvodnja (Original Salzburger Mozartkugel) u Salcburgu i dan-danas postoji, a posao vodi peta generacija bombondžija.
(EUpravo zato/Salzburg.orf.at)