• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Etnolog otkriva običaje na Svetog Trifuna: Šta se služi gostima na slavi i zašto trudnica ulazi u vinograd

Autor Radmila Ilić

Etnolog Saša Srećković otkrio je neobične običaje koji se poštuju na dan Svetog Trifuna, 14. februar.

 Etnolog Saša Srećković o običajima na Svetog Trifuna, 14 februar Izvor: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 14. februara slave Svetog Trifuna, a za njega se vezuju brojni običaji.

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom vinograda, usjeva i iskrene ljubavi hrišćana, a mi smo pitali etnologa Sašu Srećkovića, muzejskog savjetnika iz Etnografskog muzeja, da nam otkrije koji običaji su važni da se tog dana obave.

Orezivanje vinograda

Kako je Sveti Trifun zaštitnik vinograda postoji jedan važan običaj koji svaki vinar treba da uradi kako bi godina bila plodonosna.

"Glavni običaj na ovaj dan je orezivanje bar jednog čokota vinove loze, koji se potom prelije vinom. Zato se Sveti Trifun u narodu (naročito u Timočkoj krajini) nazivao 'Orezač' ili 'Zarezoj'", rekao nam je Saša, a onda otkrio manje poznate običaje koji se u ostalim dijelovima Srbije vežu za Svetog Trifuna.

"U šumadijskim selima Trifundan je i zavjetni dan, jer se vjerovalo da će Sveti Trifun štititi selo od grada, poplava, raznih insekata i štetočina (poput skakavaca). U negotinskom kraju trudnice su išle na taj dan da orezuju lozu (imitativni magijski princip da će slično proizvesti slično, tj. biće dobar rod u vinogradu ako je gravidna žena orezivala lozu). Ponegde je Sveti Trifun i krsna slava tog mjesta, gdje domaćin slave ('podrumar') sprema i diže kolač za slavu. Svake godine se podrumar, tj. domaćin mijenja."

Izvor: Shutterstock

Trpeza za krsnu slavu

Domaćini koji Svetog Trifuna slave kao krsnu slavu treba da znaju šta po običajima i vjerovanjima treba da se nađe na njihovoj slavskoj trpezi kako bi u potpunosti ispoštovali sveca.

"Vinogradska pogača, žito i vino su osnova slavske trpeze. Pored toga, treba pripremiti vinogradski gulaš (ako nije posan dan) i piletinu ili ćuretinu u vinskom sosu. A ako je posan dan onda bi bilo dobro pripremiti riječnog raka ili škarpinu u vinu", objasnio nam je etnolog Srećković.

Izvor: Shutterstock

Vremenske prilike

Vjeruje se i da Sveti Trifun može da predvidi kakva će godina da bude, što se tiče vremenskih prilika, ali i kako će usjevi da rode.

"Ako je na Trifundan vedar i sunčan dan kaže se da će naredna godina biti sušna i nerodna, a ako je kišni dan ili mraz vjeruje se da će usjevi i voće dobro roditi", otkrio nam je etnolog Saša.

Izvor: Printskrin/Youtube/Novo jutro

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop