• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjesta gdje se najbolje jede! U prvih 20 ima i evropskih gradova, evo zašto je hiljade ljudi izabralo baš njih

Autor mondo.ba

Hiljade ljudi rangiralo je svjetske kulinarske prestonice 2025.

 Gradovi koji imaju najbolju hranu Izvor: EQRoy/Shutterstock

Magazin Time Out objavio je listu 20 najboljih gradova za ljubitelje hrane u 2025. godini, a prvo mjesto ove godine zauzeo je Nju Orleans. Da bi sastavili listu, anketirali su više od 18.500 ljudi iz cijelog sveta, pitajući ih kakva je gastronomska ponuda u njihovim gradovima. Gradovi su ocjenjivani po pristupačnosti i kvalitetu hrane, a rezultati ankete su upotpunjeni mišljenjima stručnjaka – novinara, kuvara i poznavalaca hrane.

"Hrana je često razlog zbog kojeg putujemo i važan dio lokalne kulture – ova lista slavi najbolju kulinarsku ponudu širom svijeta", objasnila je urednica turizma u Time Out-u Grejs Berd.

Nju Orleans se našao na vrhu zahvaljujući svojoj raznovrsnoj kuhinji, u kojoj se prepliću francuski, španski, vijetnamski i afrički uticaji – u tom gradu, kažu, uvijek ima nešto novo i ukusno da se proba.

Na drugom mjestu je Bangkok, poznat po nevjerovatnoj ponudi – od ulične hrane po cijeni od tri dolara do restorana sa Mišlenovim zvjezdicama. Treće mjesto pripalo je kolumbijskom Medeljinu, a među 20 ima i evropskih zemalja.

Spisak gradova najboljih za hranu

  1. Nju Orleans, SAD
  2. Bangkok, Tajland
  3. Medeljin, Kolumbija
  4. Kejptaun, Južna Afrika
  5. Madrid, Španija
  6. Meksiko Siti, Meksiko
  7. Lagos, Nigerija
  8. Šangaj, Kina
  9. Pariz, Francuska
  10. Džakarta, Indonezija
  11. Marakeš, Maroko
  12. Lima, Peru
  13. Rijad, Saudijska Arabija
  14. Mumbaj, Indija
  15. Abu Dabi, UAE
  16. Kairo, Egipat
  17. Porto, Portugal
  18. Montreal, Kanada
  19. Napulj, Italija
  20. San Hoze, Kostarika

Evropski gradovi u svjetskom vrhu: Madrid, Pariz, Porto i Napulj

Kao što je moguće videte u spisku, nekoliko evropskih destinacija našlo se visoko rangirano, zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj kulinarskoj ponudi, spoju tradicije i inovacije, i – što je posebno važno – preporukama lokalaca.

Madrid – šarenilo ukusa i nova kulinarska scena

Glavni grad Španije oduvijek je bio poznat po fantastičnoj hrani, ali trenutno doživljava pravu kulinarsku renesansu. U Madridu se nalazi najbolji veganski restoran na svijetu prema Green Guide-u (El Invernadero), zatim La Tasquería, restoran sa Mišlenovom zvijezdom koji se specijalizovao za iznutrice, i Corral de la Morería – jedini restoran visoke kuhinje smješten u autentičnom flamenco klubu.

Španska prestonica, Madrid
Izvor: Vita Popova / Alamy / Alamy / Profimedia

Grad vrvi od novih bistroa sa prirodnim vinima, malih pekara i mladih, talentovanih kuvara koji mijenjaju pravila igre – imena poput OSA, Chispa, Lur i Tonton sve češće se pominju među gurmanima. Kvart Trafalgar posebno se izdvaja kao novo žarište restoranske scene. Ipak, Madrileños i dalje vjerno posećuju legendarne adrese poput restorana Sacha i La Tasquita de Enfrente.

Ako probate samo jedno jelo – neka to bude bilo šta sa povrćem u restoranu Pabú. Šef kuhinje Koko Montes od običnih sastojaka pravi poeziju ukusa.

Madrid je prema ocjeni stručnjaka i publike podelio visoko četvrto mjesto sa Nju Orleansom. Čak 90% stanovnika ocjenilo je restoransku scenu kao izuzetnu, a posebno ističu raznovrsnost i eksperimentisanje u gastronomiji.

Pariz – klasika

Pariz se smatra globalnom prestonicom gastronomije, ali nikada nije bio ovako uzbudljiv kao sada. Novi restorani niču na sve strane – od bistroa koji osvježavaju tradicionalnu francusku kuhinju (Lissit, Cornichon, Café de l’Usine), preko vinskih barova savršenih za druženje (Les Œillets, Furia), do modernih kafića u kojima se kafa pije uz tortu i modne razgovore (Grave, Simple).

Fina kuhinja takođe doživljava preporod – restorani poput Vaisseau, Datil i Le Gabriel nude jela koja se kratko zadrže na meniju, ali dugo ostaju u pamćenju.

Ako jedete samo jedno jelo – neka to bude saucisse purée, jednostavan bistro klasik koji u restoranu Les Arlots doživljava svoje najukusnije izdanje.

Hrana u restoranu u Parizu
Izvor: EUpravo zato/Milena Antonijević

Pariz je dobio izuzetne ocjene za kvalitet hrane, sa 95% pozitivnih ocena lokalnog stanovništva. Ipak, zbog visoke cijene, našao se među najmanje pristupačnim gradovima na listi. Pariz je ocjenjen kao grad gde je hrana istovremeno "gurmetska“ i "trendi“ – kombinacija koju mnogi žele da iskuse.

Porto – tradicija na tanjiru i čaši

Porto nije samo dom slavnog vina– ovo je i grad gde se hrana ozbiljno shvata. Bilo da se radi o skromnim porodičnim taskama ili finim restoranima, portugalska kuhinja ovde sija u punom sjaju.

Restorani u Portu oslanjaju se na sezonske sastojke sa živopisnih pijaca poput Mercado do Bolhão, kao i na svježe meso i ribu iz obližnjeg priobalnog mesta Matosinhos. Novi centar gastronomske scene je Time Out Market Porto, otvoren prošle godine, koji pod jednim krovom okuplja lokalne klasike i restorane sa Mišlenovim zvjezdicama.

Ako probate samo jedno jelo – to mora biti francesinha, legendarni sendvič pun mesa, sira i specijalnog sosa, neka vrsta portugalskog "kroka na steroidima“. Preporuka: Casa Inês na Time Out Marketu.

Porto je dobio visoke ocene za autentičnost i tradicionalnost, iako gotovo polovina stanovnika smatra da restorani nisu baš pristupačni svima.

Napulj – srce italijanske kuhinje

Napulj je jedan od najstarijih gradova Evrope, i njegova kuhinja je jednako bogata istorijom. Čuven po cucina povera filozofiji – kuhinji siromašnih – grad je vijekovima pretvarao skromne sastojke u kulinarske dragulje.

Za pravu napuljsku trpezu treba otići u kvart Pignasecca, gde se u Trattoria del Sole služe domaći klasici, a u Fiorenzano nezaobilazna pržena jela.

Ako jedete samo jedno jelo – pizza fritta. Pržena pica, nastala poslije Drugog svjetskog rata, prava je napuljska ikona. La Vera Pizza Fritta da Gennaro sprema je već četiri generacije – zlatna, mekana i prepuna domaćih sastojaka.

Napulj je među najpristupačnijim gradovima sa liste, a njegova kulinarska scena ocjenjena je kao najgostoljubivija. Ipak, lokalci ga ne vide kao inovativan – tek 13% smatra da je restoranska scena "moderna ili eksperimentalna".

(EUpravo zato)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop