U tradicionalnoj kineskoj medicini bijeli luk je jedna od najvažnijih namirnica za zdravlje.
Po kineskoj tradicionalnoj medicini, bijeli luk treba da se jede svakog dana, a posebno tokom hladne sezone. U narodu ga smatraju najboljim "lijekom" za brojne bolesti, a i mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova korisna svojstva.
Kinezi su svrstali bijeli luk u grupu "toplih" namirnica koje poboljšavaju metabolizam i stimulišu proces varenja. U ovoj zemlji se koristi za "liječenje" bolesti povezanih sa respiratornim i gastrointestinalnim traktom, smanjenje gustine krvi i njeno razređivanje, a od velike je pomoći i kad treba da se spriječe prehlada i grip.
Kako je izreka "jabuka na dan i doktor nije potreban" poznata u cijelom svijetu, tako se vjeruje i da redovno konzumiranje bijelog luka štiti od brojnih stanja i bolesti. Po kineskoj tradicionalnoj medicini potrebno je da jedete svakog dana 4 čena bijelog luka, a evo i zašto:
- Jača imuni sistem i pomaže da se izborite sa prehladom. Ako jedete bijeli luk svaki dan, učestalost raznih akutnih respiratornih virusnih infekcija se smanjuje u prosjeku za 63 odsto, vjeruje se u kineskoj tradicionalnoj medicini.
- Smanjuje krvni pritisak. Pomaže da se šire kapilari, što za posljedicu može da ima snižavanje pritiska za 8-10 mm Hg.
- Bijeli luk je dobar za krvne sudove i kompleksno djeluje na cijeli kardiovaskularni sistem. Njegovo glavno svojstvo je snižavanje holesterola i antikoagulantno dejstvo. Efekat je sličan onom koji ima aspirin, čime se smanjuje rizik od pojave tromboze.
- Pomaže da se spriječi razvoj staračke demencije.
- Snižava nivo šećera u krvi.
- Pomaže kod konstantnog umora.
Četiri čena (oko 28 g) bijelog luka će vam obezbijediti: mangan - približno 23 odsto preporučene dnevne doze; vitamin B6 - 17 odsto; vitamin C - 15 odsto; selen - 6 odsto.
MONDO