Saznajte koji su principi frakcione dijete, zašto je popularna u svijetu i kako pomaže mršavljenje.
Frakciona dijeta je alternativa uobičajenoj ishrani sa tri glavna obroka. Ovaj režim pomaže da se otarasite loših navika u ishrani, poboljšate varenje, ubrzate metabolizam i generalno ne trpite stres zato što ste na dijeti.
Mnogi vjeruju da je neophodno da se gladuje kako bi se istopio višak kilograma. Frakciona ishrana pobija ovaj mit, jede se nekoliko puta dnevno, umjesto uobičajena tri ili četiri obroka i sve to u okviru dozvoljenog dnevnog unosa kalorija.
Jednostavnim rečima, frakciona dijeta dnevno ima pet do šest obroka, a svaki zapravo čini manja količine hrane. Uz takav jelovnik nema gladi, varenje se poboljšava, metabolizam ubrzava, a prema nekim stručnjacima konzumiranje malih porcija smanjuje zapreminu želuca. Zajedno, ovi faktori dovode do normalizacije rada digestivnog trakta i mršavljenja.
Osnovni principi
Frakciona dijeta će biti biti efikasna samo ako se poštuju sljedeća pravila:
- Morate da jedete na svaka 3-3,5 sata
- Dijeta treba da sadrži najmanje 5 obroka
- Zapremina porcije - ne više od 200-350 g, odnosno jelo treba da stane u šaku ili preklopljene dlanove
- Mora da se jede striktno u određeno vreme
- Svaki obrok treba da bude izbalansiran i da sadrži proteine, masti i ugljene hidrate
- Prelazak na frakcionu ishranu treba da bude postepen kako tijelo ne bi bilo pod stresom zbog nagle promjene, što može da izazove kontraefekat i povećanje tjelesne težine, kao i razvoj poremećaja u ishrani
- Ograničite unos soli i začina. Važno je da naučite kako da uživate u "prirodnom" ukusu hrane. Takođe, prženje namirnica se nikako ne preporučuje, uvijek birajte kuvanje, pečenje, dinstanje, barenje...
- Primjenjujte principe uravnotežene dijete, koji podrazumevaju isključivanje ili ograničavanje dimljene, masne, slatke, slane hrane.
Prednosti
Frakciona dijeta pomaže da se održi normalan nivo šećera u krvi i spriječi pojava gladi, što smanjuje rizik od prejedanja i preopterećenja gastrointestinalnog trakta. Evo koje su još prednosti ovog režima ishrane:
- Promoviše zdrav način ishrane koji pogoduje cjelokupnom organizmu
- Služi kao prevencija bolesti i poremećaja gastrointestinalnog trakta
- Normalizuje proizvodnju insulina u tijelu i snižava nivo šećera u krvi
- Poboljšava metaboličke procese u tijelu
- Ubrzava metabolizam i smanjuje zapreminu želuca
- Česti obroci u malim porcijama ne preopterećuju stomak, što pomaže da se poveća energija tokom dana
- Podstiče mršavljenje i pomaže da se oslobodite loših navika u ishrani, uključujući prejedanje
Glavna prednost frakcione dijete jeste da ne postoji rizik od vraćanja izgubljenih kilograma. Ako se pridržavate pravila koja su navedena u ovom tekstu, koligrami se gube lako i trajno.
Primer jelovnika za nedjelju dana
- Ponedjeljak: mliječna ovsena kaša, tost od cijelog zrna i povrće, bilo koji potaž, voće, fermentisani mliječni proizvod, riba na pari
- Utorak: kajgana, salata od povrća, pečeno meso sa kuvanom tjesteninom, nezaslađeni jogurt, svježe voće, plodovi mora
- Srijeda: mlečne žitarice, sendvič sa sirom, pileći bujon, zelena salata, palačinke od tikvica, nemasni sveži sir
- Četvrtak: kaša od heljde sa mlijekom, kuvano jaje i povrće, boršč sa niskim sadržajem masti, voćni smuti, pileći file i salata od povrća, čaša fermentisanog mliječnog napitka
- Petak: kajgana i tost od cijelog zrna, pljeskavica na pari, riblja čorba, šaka suvog voća ili orašastih plodova, pirinač sa dinstanim povrćem i posnim mesom, svježi sir ili kefir
- Subota: bilo koja mliječna kaša, tofu sa povrćem, supa od pečuraka, bareno meso ili riba sa povrćem, voćna salata začinjena nezaslađenim jogurtom, komad mladog sira
- Nedjelja: jaja ili mlečna kaša, salata od povrća, rižoto i kotlet spremljen na pari, palačinke sa sosom od jagodičastog voća, čorba od pečuraka, nezaslađeni jogurt ili mladi sir
MONDO