• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NUTRICIONISTI UPOZORILI - PRESTANITE DA KORISTITE OVO ULJE: Skriveni sastojci ispod jedne oznake, evo šta čine tijelu!

Autor Dragana Božić

Metabolizam je važan za gubitak težine, a određene vrste ulja ga dodatno usporavaju.

 Koje ulje nije zdravo Izvor: Shutterstock

Metabolizam je ključan za gubitak kilograma, a da li će se ubrzati zavisi od mnogih faktora, među kojima su najvažnije zdrave životne navike. Brz metabolizam brže sagorijeva kalorije, a spor sagorijeva manje, što znači da se kalorije u tijelu talože u obliku masnoća. Pored namirnica koje usporavaju metabolizam, postoje ulja koja bi trebalo da izbjegavate, tvrde nutricionisti Dej Kovin i Džil Mongen.

"Ako želite zdravije da se hranite i izgubite na težini, klonite se prerađenih biljnih ulja, što uključuje sojino ulje, kukuruzno ulje i suncokretovo ulje", savjetovali su. Kako tvrde, većina biljnih ulja koje danas koristimo, prerađuje se na način koji ljudima otežava sagorijevanje masti. "Sada znamo da mnoga biljna ulja mogu da sadrže skrivene transmasti ili djelimično hidrogenizovana ulja skrivena ispod oznake sastojaka kao 'zaštićena mješavina' ili 'mješavina biljnog ulja'. Poznato je da transmasti i hidrogenizovana ulja uzrokuju srčanu disfunkciju poput visokog holesterola i eventualno začepljenja arterija", upozorava nutricionista.

Ova ulja ne mogu da se porede sa maslinovim uljem, objasnili su nutricionisti.

"Takođe, biljna ulja sadrže samo tragove hranljivih stvari, što znači da priprema hrane sa ovim uljem ne donosi mnogo koristi vašem tijelu u poređenju sa drugim uljima koja imaju više nezasićenih masti, poput maslinovog ulja", dodao je Kovin. Podsjetimo, dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "PLOS One" ukazali su na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao da ostavi ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

Australijska nutricionitkinja Lindi Koen rekla je za časopis "Femail" da polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cijene, koristi u puno prerađene i pakovane hrane. Kad na proizvodu piše oznaka "biljna ulja", to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop