• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJZDRAVIJI NAPITAK ZA JUTRO I PRAZAN STOMAK: Ima 3 PUTA VIŠE probiotika od jogurta i lako se vari

Autor Dragana Božić

Da li znate koji mliječni proizvod ima mnogo više probiotika od jogurta?

 Kefir ima više probiotika od jogurta Izvor: YouTube/Kenny Honnas

Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Jogurt takođe sadrži vitamin B12, koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže nervnom sistemu da funkcioniše ispravno. Ipak, jedan mliječni proizvod ima tri puta više probiotika od jogurta, a u pitanju je kefir.

Kefir je fermentisano mlijeko koje poboljšava zdravlje crijeva, imunološkog sistema i digestivnog trakta. Ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekat, povoljno utiče na nivo holesterola u krvi, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi, djeluje protiv povišenog krvnog pritiska. Zato je poželjno da znate tri ključne prednosti kefira:

Jača kosti

Kefir je bogat kalcijumom i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju jakih kostiju i štite od preloma. Rezultati studije iz 2018. otkrili su da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, efekte koji mogu značajno smanjiti rizik od preloma.

Umiruje sistem organa za varenje

Hrana bogata probioticima umiruje probavne probleme. Pomaže u održavanju osjetljive ravnoteže mikroba u crijevima, a studije iz 2020. dokazale su da konzumacija probiotika može da smanji simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su gorušica, mučnina i bol u stomaku. Istraživači to prepisuju probioticima, koji podstiču imuni odgovor tijela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mliječna kiselina.

Ublažava stres

Prema riječima ljekara, konzumacija kefira može da ublaži anksioznost. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Molecular Psychiatry" uključivalo je studiju u kojoj su ispitanici praktikovali plan ishrane četiri nedjelje. Grupa na dijeti jela je hranu za dobro zdravlje crijeva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije mijenjala svoje navike u ishrani. Primijećeno je da je nivo kod prve grupe značajno opao, a zaključak je da zdrava ravnoteža crijevnih bakterija podstiče proizvodnju hormona zbog kojih se osjećamo dobro, poput serotonina.

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama - gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže vari od od mlijeka - dok se kuvano mlijeko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mlijeka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mlijeka 3 sata.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop