Kefir u "pogrešno" vrijeme je za katastrofu! Endokrinolog otkriva: Kod 2 grupe ljudi izaziva velike probleme | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Kefir u "pogrešno" vrijeme je za katastrofu! Endokrinolog otkriva: Kod 2 grupe ljudi izaziva velike probleme

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Za većinu je najbolja namirnica na svijetu, ali ne u svako doba...

Izvor: YouTube/Tara Rosas

Kefir je jedna od najzdravih namirnica, toliko je dobra za organizam da je čak zovu i eliksirom mladosti. Jedna čaša kefira sadrži obilje zdravih materija kao što su vitamin D, kalcijum, protein, vitamin B12, magnezijum, a ima oko 100 kalorija. Zahvaljujući probioticima koji pomažu varenje, kefir igra važnu ulogu u održavanju tjelesne težine.

Ovaj napitak je namirnica broj jedan za Ruse koji ga uzimaju svakodnevno. Ipak, postoji vrijeme kada za određenu grupu ljudi nije dobro da piju kefir.

Kako savršeno zaustavlja glad, veliki broj ljudi ga pije uveče, ali to je pogrešno. Prvo, iako obiluje probioticima, ovaj proizvod se ipak ne prepoiručuje svima. Osobe koje imaju problema sa gastritisom i gasovima trebalo bi da zaborave na njega!

Kao što je poznato noću se svi procesi u tijelu usporavaju, uključujući i probavne. Zato čaša kefira pred spavanje je "pogubna" za osobe sa problemima u varenju. Za one koji nemaju ove probleme, pak, mliječni napitak je odličan jer asimilira kalcijum baš noću.

Osim toga, kefir se noću ne preporučuje osobama koje pate od migrene i jakih glavobolja. Bogat je proteinima koji se dugo vare, a kad se tome pridoda noćno "usporavanje" organizma, posljedice će se osjetiti ujutru.

"Fermentisani mliječni proizvodi - kefir, jogurt, fermentisano kuvano mlijeko, pavlaku i sl. nije preporučljivo uzimati prije spavanja. Oni mogu da izazovu proces fermentacije u crijevima, što će, prirodno, uticati na funkcionisanje digestivnog trakta. Umjesto da odmara, tijelo je prinuđeno da 'obrađuje' ove namirnica što će uticati na kvalitet  spavanja. Ne mora nužno da se javi nesanica, ali svakako će kvalitet sna biti narušen", kaže ruski endokrinolog Svetlana Makarova.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA