Doručak za koji svi mislimo da je zdrav - nije.
Sigurno ste godinama bili ubeđeni da su žitarice najzdraviji doručak koji možete da pojedete. Slatka peciva, musli, voćni smutiji i ovsene pahuljice svakodnevno dovode do naglog rasta i pada nivoa šećera u krvi. Na ove činjenice upozorila je na konferenciji "Cost of Poor Nutrition" Džesi Inčauspe, francuska biohemičarka. Ona je istakla da su mnogi ljudi marketinški obmanuti kako bi za doručak izabrali slatku hranu i naglasila da nas slana jela koja jedemo ujutru, duže drže sitima i utiču na manji unos grickalica između obroka.
"Ako želite li da se hranite zdravo, najbolji doručak za vas je slani doručak koji se bazira na proteinima. Protein je vrlo važna hranljiva materija koju treba da jedete kako biste bili siti. Proteini su tijelu potrebni, a mi ih ne jedemo ni približno dovoljno", naglasila je i dala jednostavno rješenje.
"Možete da doručkujete ostatke od večere, uzmite to umesto slatkih žitarica i peciva. Puni engleski doručak zapravo nije tako loš ako ga napravite kod kuće i ako ne sadrži prerađenu hranu", rekla je, dok je dr Kris van Tuleken istakao da slatki doručak dovodi do manje cirkulacije energije i osjećaja umora, gladi i povećane želje za hranom. Slatke doručke, dodala je, promovisala je prehrambena industrija samo da bi zaradila jer su namirnice koje se koriste za takve doručke za nju vrlo isplativi.
Šta treba da jedemo?
Ukoliko pređete na doručak koji ima više proteina i zdravih masnoća, što bi, primjera radi, uključivalo jaja ili avokado, tijelo bi imalo energiju i izbjeglo bi njen pad tokom dana. Pored ovih upozorenja, stručnjaci su naveli najbolje primjere za doručak. To su humus sa integralnim krekerima ili proteinskim hljebom, jaja, omlet sa povrćem, salata od leblebije, tost sa jajetom, avokadom ili krastavcem.
(MONDO)