• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idealno za one koji žele da izgube kilograme: Ovo povrće jedite isključivo sirovo

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Pogledajte listu povrća koje je zdravije jeste sirovo nego termički obrađeno.

 Povrće koje je bolje jesti sirovo Izvor: Privanta arhiva

Jedenje određenog sirovog povrća ima više blagodeti po zdravlje, nego kada je termički obrađeno - kuvano, pečeno ili prženo, ističe nutricionistkinja Ešli Toš. Ona je otkrila koje povrće možete da jedete u sirovom stanju. Ističe da upravo ono može da poboljša imunitet i da vam osjećaj sitosti.

Sirovo povrće takođe sadrži visok procenat vlakana i dosta vode, što zauzvrat daje sitost. Takođe, grickanje sirovog povrća može da ima korist ukoliko želite da izgubite kilograme.

"Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer ga kuvanje i prženje smanjuje njegove korisne materije. Uzmite na primjer bijeli luk. Bijeli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kada ga kuvamo mi smanjujemo njegovo dejstvo", objasnila je nutricionistkinja, prenosi Dejli Star.

Dodaje da je važno da u ishranu uvrstite i jedno i drugo - i sirovo i termički obrađeno povrće. Preporučuje za užinu grickanje paprika u kombinaciji sa humusom. Idealno je i za one koji poste.

Pogledajte listu sirovog povrća koje preporučuje nutricionistkinja:

Paprike

Paprike su bogate vitaminom C i dospjeće u većoj mjeri u vaš organizam ukoliko ih jedete sirove

Brokoli

Brokoli sadrži dosta vlakana i vitamin C takođe. Potrudite se da ga dobro operete i možete da ga grickate uz neki sos. 

Bijeli luk

Bijeli luk je mnogo zdravije jesti sirov, na taj način ćete u organizam unijeti više alicina koji sadrži, a koji je povoljan za jačanje imuniteta. Bijeli luk možete sitno da isjeckate i dodate u salatu ili jaja.

Crni luk

Jedenje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvijek možete da ga dodate u salatu ili sendvič.

Batat

Batat ili poznatiji kao sladak krompir možete da jedete sirovog, za razliku od običnog krompira koji se nikako ne preporučuje. Sadrži dosta vitamina C i A, vlakana i kalijuma.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop