• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta da jedete da biste imali zdravu jetru? Donosimo listu najboljih namirnica od nutricioniste

Autor Tamara Veličković

Zdrava jetra postaje želja mnogih od nas, posebno zato što je svakodnevno napadaju stres, nepravilna ishrana i nedostatak sna.

 Najbolje namirnice za jetru Izvor: Privanta arhiva

Na jetru, kažu stručnjaci, najviše utiče ishrana bogata mastima i pripremanje hrane prženjem, veoma slana hrana, peciva ili slatkiši.

"Jetra je jedan od najvećih organa u tijelu, težak 1,5-2 kg, a prepoznat je po svojoj funkciji da pomaže u eliminisanju toksičnih materija iz organizma, čime nas štiti od nastanka raznih bolesti. Jetra stoga obavlja metaboličku funkciju, funkciju filtracije krvi, sekretornu i izlučnu funkciju, ima ulogu varenja masne hrane i omogućava apsorpciju vitamina A, D i K rastvorljivih u mastima, a ima i funkciju skladištenja krvi, vitamina i esencijalnih mikroelemenata", objašnjava nutricionista Vasim Nazer.

Šta da jedete da biste imali zdravu jetru?

  • Povrće poput brokolija i karfiola može da se kuva ili peče, dodaje u razna jela.
  • Sitno sjeckani bijeli luk i rendani đumbir mogu da se dodaju u supe, pomfrit, marinade i sosove.
  • Kurkuma može da se koristi u supama, čorbama i jelima od pirinča kako bi dodala boju, ukus i zdravstvene prednosti.
  • Artičoke mogu da se kuvaju na pari ili dodaju salatama i jelima od testenina.
  • Cvekla može da bude dodatni hranljivi sastojak voćnih smutija.
  • Zeleni čaj uzimajte umjesto slatkih pića.
  • Jabuke mogu da postanu grickalice koje takođe podržavaju zdravlje jetre.

"Postoje neka jednostavna pravila koja nam pomažu da povratimo funkciju jetre ili da je zadržimo u normalnim granicama. Na primjer, prvo što treba da uradimo je da ograničimo konzumaciju alkohola i pušenje, a zatim da konzumiramo svežu hranu ili hranu pripremljenu kuvanjem, pečenjem ili pečenjem na roštilju.

Povrće i voće, u sirovom obliku, moramo da imamo u ishrani. Zauvijek ćemo izbaciti iz ishrane prerađene proizvode, hranu sa visokim sadržajem masti, svinjetinu, suncokretovo ulje, čvrste masti, prerađenu ili konzervisanu hranu, šećer i slatkiše, proizvode brze hrane", zaključuje nutricionista Vasim Nazer.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop