Zaboravite soda bikarbonu za probleme sa gorušicom i varenjem.
Dok širom BiH miriše roštilj, mnogi Prvi maj mogu da plate stomačnim tegobama. Kobasice, pljeskavice, ražnjići, uz nezaobilazni luk i ponekad i čašicu više, prava su zamka za probavni sistem. Iako je uživanje u hrani sastavni dio praznika, često se završi nadimanjem, gorušicom ili čak ozbiljnijim problemima poput gastritisa.
Organizam trpi, a simptomi brzo dolaze
"Neumjerenost u ishrani tokom praznika je ogroman stres za organizam. Veliki su rizici ne samo od trovanja, već i od pogoršanja pankreatitisa ili holecistitisa (upala žučne kese)", kaže gastroenterolog Ilja Nevzorov.
On naglašava da čak i blagi simptomi poput mučnine, težine u stomaku ili peckanja u grudima treba da se shvate ozbiljno. To su signali tijela da je vrijeme da stanemo, pogotovo ako je u igri i alkohol.
Brza pomoć za želudac
Ako ipak dođe do neprijatnosti, dr Nevzorov savjetuje brzo reagovanje:
"Na prvi znak gorušice, najbolje je uzeti toplu kiselu vodu koja brzo ublažava kiselost u želucu i formira zaštitni sloj".
Malo je zagrijte, miješajte dok ne ispari i popijte. Olakšanje će doći vrlo brzo. S druge strane, ono čega bi trebalo da se klonimo jeste soda bikarbona. Iako je mnogima prvi izbor, može da izazove kontraefekat. Stvara gasove i podrigivanje, što može dodatno da iritira želudac.
(MONDO)