• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 nutricionista otkrilo šta jedu za ručak: Svi imaju jednu zajedničku stvar i to im pomaže da se ne goje

Autor Radmila Ilić

Pitali smo nutricioniste šta jedu za ručak svakog dana – svi obroci imaju jednu zajedničku komponentu koja čini razliku.

 Prijedlog za zdrav ručak nutricionista Izvor: Shutterstock

Planiranje zdravog i zasitnog ručka ume da bude prava svakodnevna dilema – naročito ako pokušavate da obrok bude ukusan, hranljiv i jednostavan za pripremu. Upravo zato smo pitali pet nutricionista šta oni biraju za ručak kad su u gužvi – a njihove preporuke imaju jednu zajedničku nit: kombinovanje proteina sa vlaknima ili zdravim mastima.

"Ravnoteža je ključna. Složeni ugljeni hidrati i nemasni proteini pružaju dugotrajnu energiju. Idealna opcija? Zalogaji poput humusa, kuvanih jaja, svježeg povrća, maslina i voća", kaže dijetetičarka Grečen Simerman

Nutricionistkinja Sofi Dolen predlaže još jednostavniji trik – napravite činiju od onoga što imate u frižideru.

"Uzmite lisnatu salatu, dodajte proteine – meso, jaja ili pasulj, ubacite avokado ili sir, sjemenke za hrskavost, malo dresinga i gotovi ste. Ako imam kuvane žitarice, dodam i to."

Konkretne ideje koje nutricionisti biraju za svoj ručak

1. Pileća salata sa integralnim krekerima

Zdravo, brzo i izbalansirano: pileća salata na posteljici od lisnatog povrća, uz lagani dresing i malo integralnih krekera. Obrok bogat proteinima, vlaknima i zdravim mastima.

Pileća salata
Izvor: Shutterstock

2. Zalogaji na tanjiru

Često smatramo da su ovakve "daske" rezervisane za večeru uz vino, ali nutricionisti ih preporučuju i za ručak: humus, kuvana jaja, krastavci, paprika, masline, voće…

Zalogaji na tanjiru
Izvor: Shutterstock

3. Indijski pasulj sa pirinčem i povrćem

Ostaci od jučerašnjeg ručka mogu postati idealan obrok. Dijetetičarka Vandana Šet obožava činiju sočiva ili pasulja uz pirinač ili kinou, obogaćenu sjeckanim povrćem.

Indijski pasulj sa pirinčem i povrćem
Izvor: Shutterstock

4. Tofu činija sa začinima i povrćem

Pečeni tofu mariniran u soja sosu i čili pasti serviran na integralnom pirinču, uz avokado, kimči, krastavce i začine – idealan za vegetarijance i ljubitelje začinjenog.

Tofu činija sa začinima i povrćem
Izvor: Shutterstock

5. Pečeni batat sa avokadom i sjemenkama

Topao batat, začinjen maslinovim uljem i začinima, preliven avokado kremom, sa ukiseljenim lukom, rotkvicama i bundevinim sjemenkama – mješavina slatkog, hrskavog i kremastog.

Pečeni batat sa avokadom i semenkama
Izvor: Shutterstock

6. Smuti kao spas kad nemate vremena

Za dane kad sastanci ne prestaju, smuti je idealan. Grčki jogurt, puter od orašastih plodova, sjemenke, spanać, voće i ovsene pahuljice – sve u jednom gutljaju.

Smuti od borovnice
Izvor: Shutterstock

Bilo da imate 5 minuta ili slobodan sat, ručak može biti jednostavan, zdrav i ukusan – ako kombinujete proteine, vlakna i zdrave masti. Sljedeći put kad ne znate šta da spremite, zavirite u frižider i napravite svoj balansirani tanjir, baš kao nutricionisti.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop