• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osvajaju NFL titule i ne znaju šta je ofsajd: Najveća noćna mora navijača, zbog njih je nastao Junajted iz Mančestera!

Autor Dragan Šutvić

Priča o dva brata koji godinama vuku poteze koji nemaju veze sa fudbalom.

 superliga-evrope-braca-glejzer-mancester-junajted-avram-dzoel-ne-znaju-sta-je-ofsajd Izvor: Profimedia

Kao što kontroverzne prate Andreu Anjelija, Florentina Pereza i Stena Kronkea, situacija je ista i sa porodicom koja je na čelu Mančester junajteda. Kupovinu kluba počeo je još otac Malkolm, a tim su nakon njegove smrti naslijedili sinovi...

Danas su Džoel i Avram Glejzer glavni ljudi kluba sa Old Traforda, a trebalo je da budu i veoma važni za formiranje evropske Superlige. Džoel je viđen kao potpredsjednik, na istoj ulozi kakvu je trebalo da ima Andrea Anjeli. Doduše, taj projekat propao je nakon samo tri dana.

Američki vlasnici Avram (60) i Džoel (54) nisu baš veliki fanovi fudbala. Iako će uskoro biti 20 godina od kako je njihov otac započeo kupovinu jednog od najvećih evropskih timova, oni ne djeluju oduševljeno što moraju da se bave tim sportom. Njih, zapravo, zanima samo novac.

Zbog njega su i ušli u posao...

Izvor: Profimedia

Prije iskustva sa Mančester junajtedom imali su kontakte sa sportom. bili su na rukovodećim pozicijama Tampa Bej Bakanirsa koji su pod njihovom kontrolom dva puta osvajali NFL ligu. Taj sport, ipak, nema globalnu popularnost fudbala, a njima je trebalo nešto veće.

Igračka za dvojicu biznismena bio je klub koji je u tom trenutku bio na vrhuncu moći. Pod kontrolom Aleksa Fergusona osvajani su trofeji kao na traci, a u godinama kada je fudbal svakodnevno širio tržišta oni su prepoznali ideju za ulazak u jedan veliki evropski tim.

Naravno, to je istog dana naišlo na otpor!

Navijači Mančester junajteda, oni koji redovno idu na utakmice i piju pivo u pabovima bili su veliki protivnici ideje o američkim vlasnicima. Nezadovoljni radom porodice Glejzer ubrzo su formirali novi klub. Danas se Junajted iz Mančestera (osnovan 2005. godine) takmiči u sedmoj ligi Engleske, igra na stadionu od 2.200 sjedećih mjesta i važi za klub sa najviše vlasnika u državi, jer je kompletno u posjedu navijača.

I danas, kada su povukli loš potez i još jednom se poigrali sa osjećanjima navijača, najveći fanovi Mančester junajteda traže njihov odlazak iz kluba. To neće zavisiti od sportskih rezultata ili pogrešno donijetih odluka, kao što nije zavisilo ni prethodnih godina.

Zavisiće isključivo od novca, jedinog argumenta koji se bitan za njih dvojica. Kako drugačije opisati da dvojica odraslih muškaraca, koji su vlasnici trofejnog kluba, za dvije godine nisu uspjeli da nauče šta je ofsajd? Džoel je sam priznao da se i dalje muči sa tim pravilom.

A ako pitate navijače Mančester junajteda, oni su već godinama sa pogrešne strane linije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC