• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac i Velež - sudar vjerovatno najvećih rivala u posljednje dvije sezone! Mogu li Banjalučani do istorijske pobjede?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Banjalučki Borac nikad nije slavio pobjedu protiv Veleža u Mostaru, a ukoliko to učini u utorak u Vrapčićima u 10. kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine, biće to pokazatelj da su se Banjalučani konačno vratili na pravi kolosijek.

 velež - borac, najveći rivali u posljednje dvije sezone plbih Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Aktuelni šampion Bosne i Hercegovine prošle sezone je vodio veliku bitku protiv mostarskog Veleža, koji je poslije "ispadanja" iz igre Sarajeva, bio jedini i najozbiljniji rival u pohodu crveno-plavih na drugu titulu u klupskoj istoriji.

Rivalstvo postoji još iz perioda bivše Jugoslavije, ali je posebno intenzivirano u posljednje dvije sezone u m:tel Premijer ligi BiH.
Borac je početkom marta 2020. godine, kada je sezona zbog pandemije korona virusa prvo stopirana a onda kasnije i proglašena završenom, bio na korak od boda na stadionu "Rođeni" s obzirom da je Goran Zakarić u 88. minutu anulirao prednost domaćina.

Ipak, banjalučki tim nije izdržao do kraja jer je Nusmir Fajić u sudijskoj nadoknadi pogodio za veliko slavlje Veleža - 2:1.

Tadašnji trener Banjalučana Vlado Jagodić sportski je čestitao rivalu, dok je njegov mlađi kolega sa klupe Mostaraca Feđa Dudić "peckao" goste zbog muzičkog reportoara na poluvremenu prethodne utakmice protiv Sarajeva, kada se na Gradskom stadionu u Banjaluci mogle čuti i poneke "patriotske" pjesme.

"Želio bih da pohvalim organizatore utakmice jer na poluvremenu nismo slušali pjesme koje nisu za stadion. Slušali smo navijačke pjesme jer je ovo fudbal, a politiku ne treba miješati u to. Zaista sam ponosan i grad Mostar treba da bude ponosan", rekao je tada Dudić.

A onda je došao na red "revanš" u Banjaluci, gdje je ponovo domaćin slavio rezultatom 2:0 i to golovima Zakarića i Daglasa Kruza, da bi nakon utakmice strateg "rođenih" istakao da je Borac nepošteno stigao do pobjede i da se unaprijed znalo da će trijumfovati crveno-plavi aludirajući na dva žuta kartona koje je zaradio Brandao.

Nije mu ni Jagodić ostao dužan na toj konferenciji za štampu, naglasivši da je "Borac prvi i da će biti prvi na kraju" što se stvarno i obistinilo, a odnosi između Banjalučana i Mostaraca stigli su vjerovatno do najvećeg zahlađenja otkako postoje.

U drugom dijelu sezone, Borac je u Vrapčićima (2:0) glatko izgubio poslije pogodaka Nemanje Anđušića i Obrena Cvijanovića, da bi krajem aprila Banjalučani izbjegli poraz golom kapitena Stojana Vranješa iz penala u 89. minutu.

Taj jedanaesterac je ponovo bio doveden u pitanje kod Mostaraca, baš kao i isključenje Brandaa u Banjaluci, iako su usporeni snimci pokazali i dokazali da je prekršaj Slaviše Radovića nad Panajotisom Moraitisom postojao i da sudija nije pogriješio u odluci.

Doduše, Dudić je za razliku od banjalučke epizode, ovog puta samo sportski čestitao crveno-plavima na osvojenom bodu, dok je Jagodićev nasljednik na klupi crveno-plavih Marko Maksimović pričao o nefudbalskim stvarima - čak 500 navijača je tada bilo na stadionu uprkos policijskom času izazvanog pandemijom korona virusa, buđenjima njegovih izabranika u četiri ujutro i slično.

Izvor: Promo/FK Velež

Oba tima su potom nastupila u Evropi, Velež poslije 30 godina posta ostvarivši i jednu od najvećih pobjeda u klupskoj istoriji - onoj nad atinskim AEK-om, dok je Borac samo zahvaljujući izmijenjenom pravilu gola u gostima propustio da eliminiše rumunski Kluž. Naknadno su kobni po Banjalučane bili fudbaleri sjevernoirskog Linfilda, što je koštalo posla Maksimovića, a Dudićevim igračima presudio je švedski Elfsborg.

U novoj sezoni, ni jedni ni drugi nisu baš dobro startovali u m:tel Premijer ligi BiH, Velež je peti na tabeli sa po tri pobjede, poraza i remija, dok je Borac dva mjesta niže sa zabilježene samo dvije pobjede, dva poraza i čak četiri remija.

Umjesto Maksimovića najprije je na mjesto šefa struke Borca stigao Zoran Kiza Milinković, koji se kratko zadržao na Gradskom stadionu, a onda je imenovan Nemanja Miljanović.

Prekaljeni stručnjak je čini se polako, ali sigurno krenuo da slaže kockice u ekipi, a ogroman vjetar u leđa dobio bi eventualnom prvom pobjedom u Mostaru u istoriji banjalučkog kluba.

Borac je u dosadašnjih 13 mečeva devet puta izgubio uz samo četiri neriješena rezultata uz gol razliku 20:6. Kada su u pitanju sve premijerligaške utakmice Banjalučani protiv Mostaraca imaju devet pobjeda, sedam remija i devet poraza uz 24 postignuta i 31 primljeni gol.

Da li je zrelo za prvu pobjedu Borca u Vrapćićima?

Anketa

Da li je zrelo za prvu pobjedu Borca u Vrapćićima?

  • Da

    68% (34)

  • Ne

    22% (11)

  • Biće neriješeno.

    10% (5)

Da li je zrelo za prvu pobjedu Borca u Vrapćićima?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC