• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iliev ponosan na evropski Partizan: Sportski direktor analizira - Rikardo je raznio Gent, a Menigu sam jedno rekao...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Sportski direktor Partizana poslije remija u Belgiji analizirao igru crno-bijelih.

 ivica iliev hvali ekipu partizana nakon remija sa gentom Izvor: MN PRESS

/od reportera MONDA iz Belgije/

Otišao je Partizan u Belgiju da pokuša da ostvari pobjedu nad Gentom i vrati se na prvo mjesto u grupi Konferencijske lige dva kola prije kraja. Nisu uspjeli, pošto su crno-bijeli remizirali 1:1, ali u meču punom borbe i zanimljivih dešavanja na obje strane, ostavili su pozitivan utisak.

Fenomenalan gol Slobodana Uroševića je probudio nadu u veliku pobjedu, da bi na kraju Partizan osvojio bod, ali zbog svega viđenog - i nešto više od toga. Poslije meča u Gentu, sportski direktor Ivica Iliev jasno je istakao da je ponosan na crno-bijele zbog pružene partije na "Gelamko areni".

Možda će vas zanimati

Iliev je u razgovoru sa beogradskim medijima analizirao dešavanja sa meča u kojem je Partizan imao svojih prilika da stigne do važnog trijumfa, ali i u kojem su crno-bijeli imali dosta otežavajućih okolnosti - od povreda četvorice prvotimaca, do odsustva Aleksandra Stanojevića sa klupe tima zbog crvenog kartona u Beogradu.

"Ponosan sam na igrače. I poslije prve utakmice kad smo nažalost izgubili 0:1, rekao sam da je moglo da ode i 'na ovu i na onu stranu'. Ove godine, kako smo igrali kvalifikacije, imali smo osjećaj da ćemo sa Gentom da se borimo za tu prvu poziciju. Na kraju je teren pokazao da smo bili u pravu i da smo dvije najkvalitetnije i poslije ove utakmice mogu reći i dvije podjednake ekipe", počeo je Iliev.

Sportski direktor crno-bijelih potom u dahu analizira sve viđeno u Gentu.

"Samo zbog nekog detalja koji je otišao na njihovu stranu, nismo u situaciji da mi gledamo sve ostale ekipe sa vrha tabele. Ekipa je izašla hrabro, u novom sistemu koji je prvi put igrala, nismo ni trenirali na ovom stadionu, pa neki uvodni minuti nisu pokazivali da ćemo prisustvovati jednom evropskom Partizanu. Poslije tog uvodnog perioda, ekipa je krenula da igra i ubrzava, na kraju smo vidjeli ekipu koja nijednog trenutka nije bila inferiorna, čak je bila u situaciji da vrlo lako privede utakmicu kraju pobjedom. Osjećao sam lično da možemo da damo i taj drugi gol, međutim, nije se desilo i to su neke nijanse koje su doprinijele da je Gent ispred nas. Ono što je najbitnije, nije još teoretski, ali gotovo sigurno ćemo igrati na proljeće i Evropi i vjerujem da ćemo nastaviti na ovaj način i da ćemo biti i ubjedljiviji. Vjerujem da ćemo napraviti nešto veliko, jer ekipa je to i pokazala u svim ovim utakmicama, pogotovo kad je Evropa u pitanju. Imamo dobru energiju koja nas drži pod tenzijom i u tonusu kada je prvenstvo u pitanju, koje je u ovom trenutku sigurno prioritet broj jedan."

Priča odlazi u tonu novog sistema - Partizan je igrao u formaciji 3-5-2, a zbog toga je i sam Iliev imao veliku želju da vidi kako će se crno-bijeli snaći u toj ulozi.

"Više sam nego zadovoljan kako je sve to izgledalo. Naravno da se potkradaju neke manje greške, koje su na kraju i rezultirale njihovim pogotkom, međutim, prvi put igrati u ovakvom sistemu, na ovakvom gostujućem terenu protiv ovakvog protivnika i biti u najmanju ruku ravnopravan, a u većem dijelu utakmice i mnogo opasniji od njih, mogu samo da budem zadovoljan. Vjerujem da je ekipa dala našem treneru ono što je i sam želio, a to je raznovrsnost, koju će on praktikovati u zavisnosti od protivnika. Mi imamo sreću što imamo takvog evropskog i svjetskog trenera koji je inovativan i koji uvijek želi da raste i naravno sa njim i ekipa koju vodi, a ono što je najbitnije, i naš Partizan. Ako ćemo da analiziramo, i djeluje tako na terenu, u Evropi i u domaćem prvenstvu, i ja vjerujem da nas ono najbolje tek očekuje", hvali Iliev trenera Stanojevića.

Sistem sa tri centralna defanzivca se očito dopao Ilievu, koji jasno i glasno govori šta misli o njihovoj partiji kao cjeline.

"Našom odbranom sam prezadovoljan. Igraju tako iskusno i kvalitetno, dominantno, ne plaše se nikog. Kada ih gledam, kao da izazivaju protivnika i podižu svoje limite svaki put. To isto osjećam i da je slučaj za našu ekipu. Daju neku sigurnost kada se gleda utakmica. Kada je protivnik u nekom trenutku superiorniji, djeluje da oni uvijek mogu da izađu iz problema i da naprave problem protivniku. Baš nevjerovatno samopouzdanje i povjerenje u njih imam."

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev.
Izvor: MN PRESS

Meč je obilježio prelijep pogodak Slobodana Uroševića. Lijevi bek je slabijom desnom nogom "skinuo paučinu" gola Genta i to na način kakav se rijetko očekuje od igrača na njegovoj poziciji.

"Stvarno je nestvarno da kažem 'Da, vjerovao sam u to'. On je dao jedan spektakularan gol koji ne priliči njegovoj poziciji. Ono je svjetski gol, inspiracija velikog igrača. Da je sada neko drugi dao taj gol, ko ima taj dar ili tu poziciju u timu, mi bismo ovdje spjevali pjesme i svašta nešto. Ja sam Uroševiću čestitao ne samo za gol, nego za utakmicu, koja je, što se mene tiče, njegova najbolja utakmica u Partizanu. U karijeri sigurno", hvali Iliev Uroševića, a tok misli ga odvodi i na partiju Rikarda Gomeša.

"Poslije prve utakmice se dosta pričalo o tome kako je Rikardo bio nemoćan protiv ovih spektakularnih štopera koji mnogo vrijede. Nisam dugo vidio tako fizički i brzinski dominantne štopere. Rikardo je imao simultanku s njima i raznio ih je, kao da se naljutio poslije svih tih nekih komentara i natpisa. Mislim da još uvijek nismo vidjeli odbranu koja je njemu mogla da se suprotstavi. Ovako superiornog i dominantnog igrača... Imamo razne neke koji će možda napraviti bolje karijere, ali sa boljim i većim učinkom ne, mislim da će on ispisati stranice istorije", jasno Iliev poručuje o napadaču sa Zelenortskih Ostrva.

Ipak, Rikardov partner u napadu Kvinsi Menig ne može da se pohvali takvim partijama.

Izvor: Youtube/FK Partizan/printscreen

"Menig se traži i ono što tražim više od njega, to sam i njemu rekao, to je njegov uticaj u završnoj trećini terena. Da bude mnogo direktniji i bezobrazniji, zbog toga smo ga i doveli. To je on pokazivao u toj holandskoj ligi, koja dozvoljava napadačima više prostora. Naša liga je tvrda što se tiče defanzive, on ne pronalazi tu individualnost. Kad bi se analiziralo iz mog ugla danas, on je imao mnogo situacija kada je iz prve ili iz neke sačuvane lopte ubrzavao igru, međutim, još se traži. Davao je neke golove, ima tu neku statistiku i sve je to u redu, ali kad bismo stavili da je došao 2. septembra, on je u klubu tek dva mjeseca, bez priprema, bez vremena da upozna igrače. Nekad smo surovi da mnogo brzo 'siječemo" i kritikujemo'", i kudi i brani Holanđanina, a potom podsJeća kakav je bio slučaj sa drugim strancima koji su stizali u Partizan.

"Već šest godina smo ovdje zajedno, radimo, pa smo kroz istoriju svjesni da je tako bilo i sa Leonardom, sa Sadikom, čak i sa Tavambom i sa Sumom, a na kraju su svi pokazali to zbog čega su bili dovedeni. Jedino što me brine kod Meniga je to što u završnici ne vidim... Recimo, draže bi mi bilo da on pokušava i da nije u formi, nego da to ne radi, što ja od njega očekujem. To bih volio da se promijeni kod njega i radiću lično na tome. Osjećam kao da želi da se svidi saigračima i da bude timski igrač, što je pohvalno."

Odbrane Aleksandra Popovića zaslužile se pohvale, iako kao nekadašnji napadač, pozicija golmana nije baš "njegov fah".

Izvor: Profimedia

"Spektakl! Ovo je nešto nestvarno kakav biser imamo u klubu. Lijepo ste rekli, nije 'moj fah' ta pozicija, ali ne mogu da zamislim gdje su njegovi limiti. Vjerujem da je u on u perspektivi prvi golman reprezentacije Srbije."

Iliev se još jednom osvrće na sistem u kojem je Partizan zaigrao, ali iz ugla veznog reda. Danilo Pantić nije mogao da u ovoj postavci bude onoliko blizu gola rivala koliko su svi navikli da ga vide.

"Zavisi i protiv koga igraš i koliko ti protivnik dozvoli. Sa tim sistemom u našoj ligi, Pantić bi naravno bio bliži golu. Moramo da uzmemo u obzir da smo igrali protiv ekipe za koju ne pamtim kad smo igrali protiv zahtjevnije. Njihov trener je i poznat po tome, po radu na taj način i on je s njima i osvojio titulu. On je trener čija ekipa, što se tiče fizičkih sposobnosti, igra na maksimumu. Vidjela se njihova dominacija u mnogo duela, međutim, mi smo na sve to odgovorili nestvarno kvalitetno, pokazali karakter. Nismo imali ni sreće u nekim situacijama, stvarno su nijanse odlučile o ovom dvomeču i borbi za prvo mjesto."

Sportski direktor Partizana potvrđuje riječi pomoćnog trenera Branislava Vukašinovića da crno-bijeli žive za utakmice sa vrhunskim evropskim timovima, što je i sada mogućnost kada je ekipa na pragu nokaut faze.

"Da! Ja otkad sam u Partizanu i dok sam igrao sam baš to govorio. Još uvijek nisam analizirao stanje u Ligi Evrope i ne znam kakve su nam mogućnosti od rivala. Ali vjerujem da je Partizan sposoban, mi vjerujemo da sa svakim od ekipa tog evropskog ranga možemo ravnopravno da se borimo", zaključio je Ivica Iliev.

(MONDO)

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC