• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Veliki derbi na Koševu

Fudbalski vikend u BiH obilježiće derbi Željezničara i Sarajeva. Svi se nadaju da se neće ponoviti jesenjih 0:0. Borac dočekuje Olimpik.

 BiH: Veliki derbi na Koševu Izvor: MONDO

U subotu i nedjelju biće odigrano 26. kolo Premijer lige BiH, a najveću pažnju privlači najveći derbi bh. fudbala između Sarajeva i Željezničara, 97. po redu.

Bordo i plavi tim prošle jeseni zakazali su odigravši 0:0, a treneri oba tima, njihovi navijači i ljubitelji fudbala nadaju se da u subotu uveče neće biti tako.

Očekuje se i dobra posjećenost na Koševu, s obzirom da je uprava Sarajeva odlučila da pusti u prodaju 16.000 ulaznica po cijeni od 6 KM.

"Prije svega se želim zahvaliti Sarajevu na lijepom gestu vezanom za ulaznice. Nadam se da će Sarajevo sutra napuniti kasu jer samim tim znači i da ćemo mi imati veliku podršku sa tribina. Derbi bez navijača nije derbi i doista očekujem dobro ispunnjene tribine stadiona Koševo", rekao je trener Željezničara Amar Osim.

Njegovom timu potrebna je pobjeda kako bi zadržao nade da može pomrsiti račune banjalučkom Borcu u trci za šampionsku titulu.

"U svaku utakmicu, pa tako i u ovu, ulazimo sa samo jednom mišlju, a to je pobjeda. Imamo se pravo nadati dobrom rezultatu. Nemamo nekog velikog pritiska, koji nas je prethodno spretljavao. Nadam se da utakmica neće završiti kao jesenas, odnosno bez golova. Došlo je vrijeme i da derbi bude bogat golovima. Očekujem otovorenu igru Sarajeva, pa neće valjda na svom terenu stajati kao Real protiv Barcelone", rekao je Osim.

Trener Sarajeva Mirza Varešanović očekuje da će u subotu na Koševu biti golova i očekuje spektakl na terenu, ali i na tribinama.

"Vrijeme je za pravi derbi. Nadam se da će na terenu, ali i na tribinama, biti sve fer i korektno. Obje momčadi se bore za Evropu, a mi ćemo dati sve od sebe kako bismo trijumfovali te tako došli bliže izlasku na evropsku scenu. Očekujem dobru igru sa dosta golova, a nadam se da ćemo se mi na kraju radovati", istakao je Varešanović.

"Nadam se da sutra neće proraditi Lazar Popović. Koliko znam, dugo nije postigao pogodak, pa neka se njegov post nastavi i na sutrašnjoj utakmici", dodao je Varešanović.

Golman Željezničara i reprezentacije BiH Ibrahim Šehić kaže da će utakmica biti neizvjesna, ali ističe da će njegova ekipa dati sve od sebe da ostvari dobar rezultat.

"Teško je prognozirati pobjednika u ovakvim utakmicama. Mislim da će biti neizvjesno do samog kraja. Siguran sam da ćemo na terenu dati sve od sebe kako bismo ostvarili pozitivan rezultat. Ovo je jako bitna utakmica za nas i učinit ćemo sve kako bismo obradovali naše navijače", istakao je Šehić.

Na drugoj strani fudbaler Veldin Muharemović je takođe optimista.

"Nakon mnogo vremena imamo veliki derbi i ja sam zbog toga iznimno sretan. Čini mi se da se vraća sjaj vječitom derbiju. Optimista sam, pogotovo zbog toga što nam se vraća veliki broj igrača, pa će šef biti na slatkim mukama. Ukoliko kojim slučajem gol padne u ranoj fazi, onda to može odrediti tok utakmice. Moja velika želja je da sutra bude mnogo golova, ali da mi na kraju trijumfujemo. Treba nam pobjeda kako bismo došli na korak bliže Evropi i ja smatram da uz veliku podršku sa tribina, do iste možemo doći", rekao je Muharemović.

Derbi između Sarajeva i Željezničara počinje u 19.30, a pola časa kasnije Borac će na Gradskom stadionu u Banjaluci dočekati Olimpik i pokušati da ostvari novi trijumf kojim bi došao još jedan korak bliže šampionskoj tituli.

Vezista Borca Branisla Krunić uvjeren je da nakon pobjede u Prijedoru niko više ne može zaustaviti crveno-plavi tim u pohodu na šampionsku titulu.

“Borac je pokazao karakter i siguran sam da nas više niko ne može zaustaviti na putu ka tituli. Do kraja prvenstva ostalo je još pet utakmica, a nas čeka duel protiv Olimpika u Banjaluci. Siguran sam u našu pobjedu u ovom susretu”, rekao je Krunić.

Pobjedu očekuje i trener Borca Vlado Jagodić, koji ističe da u Borcu neće osluškivati rezultat meča u Sarajevu, iako bi Borac mogao povećati svoju prednost nad Željezničarom u slučaju poraza ekipe sa Grbavice ili remija.

“Nez anima nas šta će se dešavati na Koševu u meču između Sarajeva i Željezničara, jer mi sami odlučujemo o svojoj sudbini” rekao je Jagodić.

U poslijepodnevnom terminu igraće se duel pretoplasirane i šestolasirane ekipe na tabeli, Slobode i Rudara, Budućnost će dočekati Zvijezdu u jednoj od posljednjih prilika za spas ekipe iz Banovića, a Velež će ugostiti “fenjeraša” Drinu iz Zvornika.

Široki Brijeg će u slučaju kiksa Sarajeva imati priliku da prestigne bordo tim i preuzme treću poziciju, ali neće imati lak posao pošto igra u Zenici protiv Čelika. Zrinjski i Travnik igraće u Mostaru, a u duelu dve ekipe iz RS Slavija će ugostiti Leotar.

Parovi 26. kola Premijer lige BiH

Subota:
Sloboda – Rudar (17.00)
Budućnost – Zvijezda
Velež – Drina
Sarajevo – Željezničar (19.30)
Borac – Olimpik (20.00)

Nedjelja:
Zrinjski – Travnik (17.00)
Slavija – Leotar
Čelik – Široki

Tabela: Borac 54, Željezničar 48, Sarajevo 44, Široki Brijeg 43, Sloboda 40…

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC