• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Mančester je šampion i rekorder

Mančester junajted je novi rekorder po broju šampionskih titula u Engleskoj - ima ih čak 19!

 PREMIJER: Mančester je šampion i rekorder Izvor: MONDO

Vejn Runi je zamalo otišao iz Mančester junajteda, dobijao je čak i prijetnje smrću ako se drzne da pređe u Mančester siti. Simbolično, upravo golom Runija, doduše iz sumnjivog penala (ali gol je gol), Mančester junajted je postao novi šampion Engleske, kolo prije kraja takmičenja.

Mančester junajted je osvojio bod na gostovanju Blekburnu. Upravo mu je toliko bilo potrebno za trofej. Rekordan broj titula sada stoji uz ime Mančester junajted - čak 19! Ovo je čak 12. titula za ser Aleksa Fergusona i Rajana Gigsa, malo je reći, legende Junajteda! I četvrta titula za Nemanju Vidića (2007, 2008, 2009. i 2011. godine).

Blekburn - Mančester junajted 1:1 (Emerton u 20. minutu i Vejn Runi iz penala u 73. minutu).

Zašto je Mančester junajted na pobjedničkom postolju? Zato što je ove sezone bio najkonstantniji, najmanje je mečeva izgubio, trijumfovao je protiv najvećeg rivala Čelsija...Jednostavno, Mančester junajted je najbolji u Engleskoj i to svi moraju da priznaju.

Imali su Čelsi i Arsenal svoje prilike da se domognu trona, ali nisu znali da ih iskoriste. Zato je Junajted uspio da prvi prođe kroz cilj, iako je dobio samo pet od 19 utakmica koje je igrao kao gost ove sezone.

"Moj najveći izazov nije ono što se trenutno dešava, već da svrgnem Liverpul sa trona (Liverpul je osvojio 18 titula prvaka Engleske). I to možete da objavite", izjavio je Ferguson upitan 2002. godine šta misli o svojoj i budućnosti Mančester junajteda.

Devet godina kasnije, Ferguson je ostvario svoj najveći sportski cilj.



Mančester je kilavo počeo meč protiv Blekburna. Domaćinu su takođe bili potrebni bodovi, kako bi izbjegao dramu posljednjeg kola i borbe za opstanak.

Zato i ne čudi što je Blekburn počeo agresivnije, konkretnije i što je u 20. minutu poveo golom Breta Emertona. Bilo je još nekih prilika i, da tako kažemo, "čudnih" situacija pred golom Junajteda u prvom dijelu, kao recimo kada je Kuščak, koji je na ovom meču mijenjao Van der Sara, pokušavao da dribla, pa umalo da primi još jedan gol.

Fergusona i Mančester je na pravi kolosijek vratio Havijer Ernandes Čičarito. Taj mali Meksikanac ove sezone bio je pravi džoker za ser Aleksa i "đavole". Nekako je zaslužio da bude baš čovjek odluke.

Njega je u šesneastercu oborio Pol Robinson, a sudija Fil Daud je, poslije konsultacija sa pomoćnikom, pokazao na bijelu tačku. Sumnjiv penal, ali je dosuđen...Vejn Runi je poslao loptu u jednu, Robinsona u drugu stranu.

Uvod za veliko slavlje igrača i članova stručnog štaba sa navijačima koji su doputovali u Blekburn.

Runi je imao samo jednu godinu kada je Ferguson došao u Junajted 1986. godine. Do 1993. godine uprava Mančestera imala je strpljenja za Fergusona, a onda je počela zlatna era.

Rajan Gigs je sa Fergusonom osvojio svih 12 titula šampiona. Impresivno!

"Naravno da smo presrećni, teško je biti prvi u ovakvoj ligi. Prije 20 godina nismo ni bili blizu Liverpula, a sada smo ispred našeg najvećeg rivala. Ovo je veliki uspjeh cijelog kluba, našeg trenera, igrača", rekao je Velšanin.

U ostalim mečevima, igralo se za spas i ostanak u Premijer ligi. A postignuti rezultati neodoljivo podsjećaju na epiloge koje viđamo u nekim drugim ligama, recimo srpskoj, italijanskoj, španskoj...

Blekpul je u pravoj goleadi savladao Bolton 4:3, a Vulverhempton je na gostovanju savladao Sanderlend 3:1. Boltonu i Sanderlendu ove utakmice ništa nisu donosile, niti rješavale.

Čarli Adam je pravi heroj Blekpula jer su njegovim golom "narandžasti" došli do trijumfa koji će im vjerovatno spasiti golu kožu.

U nedjelju igraju pretposljednji i posljednji - Vigan i Vest Hem.

Stanje na dnu tabele sada je ovako: Vulverhempton ima 40 bodova, Blekpul 39, Birmingem isto 39 ali i meč manje, Vigan 36 i Vest Hem 33.

"Čekićare" u životu drži samo teorija. Treba da dobiju posljednja dva meča, a da ostali izgube. Blekpul u posljednjem kolu gostuje novom šampionu Mančester junajtedu, koji će igrati bez pritiska i vjerovatno u rezervnom sastavu, jer će Ferguson odmarati prvu ekipu za finale Lige šampiona protiv Barselone. Dakle, Blekpul ima šansu protiv Mančestera.

REZULTATI 37. KOLA:

Blekburn - Mančester junajted 1:1 (1:0)
/Emerton 20' - Runi 73'p/

Blekpul - Bolton 4:3 (2:1)
/Kembel 9', 45', Pančon 19', Adam 63' - Dejvis 6', Tejlor 24', Staridž 53'/

Sanderlend - Vulverhempton 1:3 (1:1)
/Sesenjon 34' - Kredok 23', Flečer 54', Elokobi 78'/

Vest Bromvič - Everton 1:0 (1:0)
/Mulumbu 10'/

nedjelja:

Čelsi - Njukasl
Arsenal - Aston Vila
Birmingem - Fulam
Liverpul - Totenhem
Vigan - Vest Hem

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC