• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOLANDIJA: Ajaks prišio 30. zvjezdicu!

U meču koji je direktno odlučivao o tituli: Ajaks - Tvente 3:1. Gostima je odgovarao i bod da odbrane titulu, ali "kopljanici" nisu to dozvolili.

 HOLANDIJA: Ajaks prišio 30. zvjezdicu! Izvor: MONDO

Kakav revanš fudbalera Ajaksa rivalima iz Enšedea...

Prije tačno sedam dana, u finalu holandskog Kupa, u to vrijeme aktuelni šampion Tvente stigao je i prestigao prednost najvećeg kluba iz te zemlje, slavnog Ajaksa. Bilo je 2:0 za "kopljanike", ali je Tvente izborio produžetak i u njemu osvojio treći Kup u istoriji golom Marka Janka.

Sedam dana pripremali su momci Franka De Bura osvetu i servirali je hladnu.

U posljednjem kolu Eredivizije, holandskog šampionata, u Amsterdamu igralo se za titulu.

Tvente je u utakmicu ušao sa 71 bodom, Ajaks je imao 70. Bod je značio da će Tvente odbraniti titulu osvojenu po prvi put u istoriji u sezoni 2009/10, ali...

Ajaks - Tvente 3:1 (1:0)!

Ovom pobjedom, Ajaks je osvojio 30. titulu prvaka Holandije i tako ušao u probrano društvo timova koji imaju tri i više zvjezdica našivenih na dresovima, Glazgov Rendžers (54), Linfild (50), Seltik (42), Olimpijakos (38), Benfika (32), Real Madrid (31), Anderleht (30)...

Ujedno, bila je to prva titula četvorostrukog prvaka Evrope iz Amsterdama poslije pauze od sedam godina! Posljednji put, Ajaks je bio šampion u sezoni 2003/04, ali to nije najduži niz kluba bez titule, jer šampioni nisu bili od 1918. do 1931. i od 1949. do 1959. godine.

Osnovani su 1900. godine i sada su povećali prednost nad PSV Ajdnhovenom (21) i Fejenordom (14)...

Domaći su na prepunoj Amsterdam Areni došli u vođstvo u 23. minutu golom nove "desetke" kluba Sima De Jonga. U prvom minutu nastakva utakmice, bivši reprezentativac Deni Landzat nespretno je zatresao svoju mrežu i povisio vođstvo rivala na 2:0, a samo dva minuta kasnije Tio Jansen smanjio je na 2:1 i tako uvukao strah u kosti svima kojima srce kuca za Ajaks, jer...

Prije sedam dana Tvente je od 0:2 došao do 3:2 u finalu Kupa, a ove nedelje popodne bio im je dovoljan i bod da osvoje prvu duplu krunu u istoriji.

Odlučno "ne" rekao je ponovo De Jong, koji je u 78. minutu riješio sve dileme, titula se vraća u Amsterdam, gdje je najčešće stanovala u istoriji holandskog fudbala.

Ako nečemu mogu da se raduju u Enšedeu danas, to je činjenica da porazom u Amsterdamu nisu izgubili i drugo mjesto na tabeli, iz prostog razloga što PSV nije uspio da pobijedi u Groningenu i tako na mala vrata, u posljednjem kolu, uđe u kvalifikacije za Ligu šampiona, a gurne svrgnute šampione u Ligu Evrope.

PSV je u 78. minutu ostao sa desetoricom u izuzetno nervoznoj utakmici, a do kraja ostalo je 0:0, pa je tako ekipa nekada čuvenog belgijskog golmana Mišela Prudoma ostala bez titule, ali ne i bez šanse da se bori za Ligu šampiona, u kojoj je igrala ove sezone prvi put u istoriji.

Reprezentativac Srbije Miralem Sulejmani igrao je u prvom poluvremenu za Ajaks, poslije čega je zamijenjen.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC