• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platini: Srbi, nema više tolerancije

Predsjednik UEFA Mišel Platini rekao je da će utakmice reprezentacije Srbije u narednih šest mjeseci proći određene testove.

 Platini: Srbi, nema više tolerancije Izvor: MONDO

Tek poslije tih testova će UEFA donijeti odluku vezanu sa Srbiju, izjavio je prvi čovjek evropskog fudbala za Radio televiziju Srbije.

Upitan o dešavanjima uoči utakmice Estonije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, kada je na ulaznicama za meč napisano da je srpskim navijačima zabranjen ulaz, Platini je rekao da je takvu odluku donijela estonska vlada, a ne UEFA.

"UEFA nije zabranila prisustvo navijačima u Estoniji, već je to odluka estonske vlade. Postoje problemi u srpskom fudbalu, a estonske vlasti su to uradile kako bi spriječile da dođe do nasilja u gradu. To je njihova odluka. U Italiji (Đenovi) je bilo teško, pa treba voditi računa o onome šta kažemo", rekao je Platini.

"Nema pravila. Ako postoje određena pravila, UEFA ih nije donela. Na srpskom Savezu je da se dogovori sa domaćinima utakmica. UEFA nije ništa odlučila, a šta će biti sa srpskom reprezentacijom, odlučićemo poslije određenih testova u narednih šest mjeseci", dodao je Francuz.

Platini je u februaru u Beogradu razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i tom prilikom rekao je da UEFA ne toleriše nasilje.

"Vodili smo iskren razgovor. Treba da pojačamo bezbjednost, pošto postoje ljudi koji ne bi trebalo da dolaze na stadione. Rekao sam Tadiću da ne možemo da tolerišemo takve postupke, jer u tom slučaju nije prijatno doći u Srbiju. Želimo da pomognemo srpskom fudbalu".

"U UEFA smo obavili sastanak kako bismo pomogli Srbiji i skrenuli joj pažnju da mora da vodi računa. Nema minimalnih grešaka. Imamo dobru volju, nismo tu da kaznimo već da pomognemo", dodao je Platini.

Bivši kapiten reprezentacije Francuske smatra da svjetski fudbal nije u krizi, ali da ima mnogo stvari koje bi trebalo otkloniti. On se osvrnuo i na zahtjeve da se uvede video tehnologija, rekavši da je pravo rješenje da utakmice sudi petoro sudija.

"Svi smo navijači koji žele da održe fudbal. Postoji korupcija, mnogo novca je u opticaju, ali u fudbalu ima više vrijednosti nego problema. Televizije sada pokazuje sve. Prije 20 godina je bilo mnogo više grešaka, pa to nisu prikazivali. Posljednjih 10 godina pričam da treba promijeniti ili ljudsko ili tehnološko suđenje. Pokušavamo da ubacimo petoro sudija, više sudija - manje grešaka".

Platini je kao svoj najveći uspjeh, od kako je predsjednik evropske kuće fudbala, naveo uvođenje finansijskog fer pleja, prema kome svaki klub ne smije da troši više nego što zarađuje.

"Svi se slažu oko toga. I vlasnici klubova traže da to postoji. Ali, đavo se umiješao u neke detalje, vidjećemo kako će se stvari odvijati - idemo do kraja. Ne želimo da isključujemo ekipe iz takmičenja, ali treba pratiti kako se odvijaju finansijske transakcije. Ne možemo da živimo sa sredstvima koje nemamo".

Platini je podržao kandidaturu predsjednika FIFA Sepa Blatera za novi mandat, pošto 75-godišnji funkcioner "ima viziju".

"Ja sam od 1988. godine njegov tehnički savjetnik i u dobrim smo odnosima. Mnogo smo napredovali. Blater ima viziju koja mu je potrebna za posljednji mandat. Možemo da ga volimo ili ne volimo, ali način na koji je vodio fudbal je bitna stvar. Mnogi govore da ću ja jednog dana biti glavni šef, ali ja sam trenutno koncentrisan na UEFA i razvoj federacija".

Platini je ocijenio da okolnosti i tenzija oko četiri duela španskih velikana Barselone i Real Madrida nisu oštetili fudbal, istakavši da je fudbal muška igra.

Na pitanje za koji klub bi igrao u ovogodišnjem finalu Lige šampiona između Mančester junajteda i Barselone, Platini je odgovorio: "Ja sam Švajcarac, nisam Francuz, pa sam neutralan. Nadam se da će to biti veliko finale".

Platini je prvi veliki fudbaler na visokim pozicijama u istoriji FIFA i UEFA, a tokom karijere bio je poznat kao veliki šaljivdžija.

"Izabran sam za predsjednika i danas razmišljam o fudbalu, iako moram da se pomalo bavim politikom. I dalje volim da se šalim, ali u Evropi su 53 fudbalske fedracije, ima ih preko 200 u svijetu i ne umiju svi da se šale na sličan nacin. Sada se mnogo manje šalim, ne zato što sam ostario, već kada pokušam da se našalim na nekom drugom jeziku - to ne uspije".

I za kraj, Platini je poručio:

"Fudbal je ljubav, nije nasilje i mržnja".

(Beta, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC