• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Braga ponosna, Porto odlučan

Braga ima jedan jedini trofej u klupskoj istoriji. Riječ je o portugalskom kupu. Riznica Porta je bogata. Ali, u Dablinu neće igrati trofeji, već srce i noge.

 LE: Braga ponosna, Porto odlučan Izvor: MONDO

Sjećate li se kraja ljeta 2010. godine kada je žrijebom u Nionu određeno da jedan od protivnika Partizana bude portugalska Braga? Mnogi, mnogi su tada rekli: "Odlično! Partizan ima šanse da čak prođe grupu".

Mnogi, ali ne i iskusni fudbaler Mladen Krstajić, koji je bio vrlo neraspoložen ishodom žrijeba, kojeg je sa saigračima pratio u "Zemunelu".

"Htio sam jače protivnike, jer će se sada u javnosti stvoriti slika i atmosfera da možemo da prođemo, pritisak će biti veći. Ovi protivnici su teški, a nisu atraktivni. Pa, vidjeli ste da je Braga izbacila Sevilju! U svakom slučaju, nećemo biti topovsko meso", rekao je Krstajić tog 26. avgusta 2010. godine.

Osam mjeseci kasnije, ta ista Braga koju su mnogi otpisivali igraće u finalu Lige Evrope. I to ne protiv bilo koga već protiv Porta, apsolutno nadmoćne ekipe u portugalskom prvenstvu. Porto je, naime, osvojio novu titulu prvaka Portugala, bez poraza! A to je u ligi u kojoj, recimo, igraju Benfika, Sporting, Braga...ogroman uspjeh.

Istorija Brage ne može da se poredi sa istorijom Porta. Ali, što se tiče sportskog duha pred finale Lige Evrope u srijedu uveče u Dablinu, sudeći prema izjavama njenih igrača, tu su na istom.

Bragu i Porto razdvaja manje od 50 kilometara, ali su po fudbalskom pedigreu udaljeni miljama. Porto ima 25 titula šampiona Portugala, blizu su 16. nacionalnog kupa, a u srijedu uveče će se boriti za svoju sedmu međunarodnu titulu.

U vitrinama Braginom stadiona stoji "stidak" - srebrni komad koji reprezentuje trofej osvojen u portugalskom kupu 1995/56.

Zamislite, čak 38 bodova bila je razlika između Porta i Brage na kraju ovogodišnjeg portugalskog prvenstva!

Ali, ni odnos u osvojenim trofejima, ni bodovna razlika ne plaši fudbalere Brage. Nipošto!

"Uvijek smo išli korak po korak, meč za meč i uvijek smo vjerovali da je sve moguće. Igrali smo kao tim i u svakoj utakmici pokazivali ratnički duh, po kojem smo postali poznati. Naporno smo radili i kao nagrada je došlo ovo finale", izjavio je kapiten Brage Vandinjo.

Braga je do finala izbacila, između ostalih, Liverpul, kijevski Dinamo i Benfiku.

Ponos je riječ kojim se barata među fudbalerima i navijačima Brage. Nju koristi i Vandinjo: "Šta god da se desi u Dablinu, ovoj grupi momaka treba čestitati. Moći ćemo da napustimo teren uzdignute glave, ponosni. Sam ulazak u finale za nas je pobjeda. Ali, želimo da budemo i prvi".

Ono šta je radio Porto ove sezone je za anale. Ne samo u portugalskom prvenstvu. Prije svega u Ligi Evrope. Pa, dovoljno je samo pogledati kako je isprašio moskovski Spartak (ukupan rezultat dvomeča bio je 10:3) u četvrtfinalu ili Viljareal (rezultat dvomeča 7:4).

Golman Helton kaže da će i u finalu imati isti pristup, istu filozofiju kao od početka takmičenja.

"Imamo tim sačinjen od boraca. I svi se borimo za isti cilj. Timski. I u finalu ćemo igrati tako. Zašto bismo odustajali od nečega što nam je donijelo rezultat? Nema razloga da stanemo sad kad smo došli do finala", kaže on.

Porto ima čudesnog Radamela Falkaa, inače po zanimanju novinara (čovjek je diplomirao novinarstvo, vjerovali ili ne). Ovaj 25-godišnji momak dao je 16 golova za Porto u jednoj sezoni u Ligi Evrope čime je nadmašio 15 godina star rekord Jirgena Klinsmana.

Viljareal ga je dobro upamtio. U prvoj utakmici polufinala LE bilo je 5:1 za Porto. Četiri gola dao je Falkao.

"Kolumbijski tigar", što mu je nadimak, dobio je ime po čuvenom Brazilcu Falkau, koji je bio član one čuvene generacije iz 80-ih godina.

"Fenomen? Ja? Imam ja još puno toga da prođem i još mnogo da radim da bi mogli tako da me nazivaju. Ovo su tek moji prvi koraci u evropskim takmičenjima", kaže Falkao.

Dablin, srijeda uveče, 20.45 časova. Porto ili Braga?

Trofej, svakako, ide u Portugal.

(P.V. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC