• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvak "Kosova" u grupnoj fazi UEFA takmičenja: Senzacija u Prištini, Evropu igra tim iz gradića kod Prizrena!

Autor Dragan Šutvić

Ekipa Balkanija uspjela je da se plasira u Konferencijsku ligu.

 balkani u konferencijskoj ligi  Izvor: YouTube/FK Zalgiris Vilnius/Screenshot

Partizan se plasirao u Konferencijsku ligu nakon eliminacije Hamruna sa Malte, a tamo će ove sezone pojedini klubovi debitovati u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

Prvo je tako nešto uspio litvanski Žalgiris, a jedna od vijesti večeri je i da je Balkani, prvak lige takozvanog "Kosova", postao njihov prvi predstavnik u grupnoj fazi Konferencijske lige!

Možda će vas zanimati

Balkani je šokirao Škupi iz Sjeverne Makedonije 1:0 u revanš susretu odigranom na stadionu "Fadilj Vokri" u Prištini. Meriton Korenica je bio jedini strijelac, pa je poslije pobjede 2:1 u Skoplju prošle sedmice, ekipa Balkanija uspjela da se plasira u Konferencijsku ligu.

Biće to prvi put da će neki predstavnik tzv. "Kosova" nastupiti u grupnoj fazi UEFA takmičenja, otkako se od 2017. godine nadmeću u međunarodnim takmičenjima.

Balkaniju je u velikoj meri pomoglo to što je Dželil Abdula iz redova Škupija dobio direktan crveni karton već u drugom minutu utakmice. Inače, Balkani je počeo sezonu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ispali su od litvanskog Žalgirisa u prvoj rundi, a onda su prošli kroz tri runde kvalifikacija za Konferencijsku ligu - prvo La Fioritu iz San Marina, potom Klaksvik sa Farskih Ostrva i na kraju Škupi iz Sjeverne Makedonije.

Balkani je osnovan još 1947. godine pod imenom Rinija, a potom je 1965. godine promijenio ime u aktuelno kada ih je preuzela firma iz Suve Reke, gradića kod Prizrena. Igrali su pokrajinsku ligu Kosova i Metohije u Jugoslaviji, da bi bili jedni od prvih koji su napustili sistem FSJ i takmičili se u nepriznatom fudbalskom takmičenju.

Ipak, UEFA je dala dozvolu klubovima sa "Kosova" da se takmiče na međunarodnoj sceni, a ovo je Balkaniju prvo ikada učešće i već su uspeli da naprave ozbiljnu senzaciju, iako ne mogu da igraju na svom stadionu od 1.500 mjesta.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC