• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Porto ima tigra!

Golom fenomenalnog Radamela Falkaa Porto pobijedio Bragu (1:0) i osvojio Ligu Evrope, drugi put u svojoj istoriji.

 LE: Porto ima tigra! Izvor: MONDO

"Kolumbijski tigar" Radamel Falkao zaokružio je u srijedu uveče u Dablinu sjajnu sezonu, kako svoju, tako i svog kluba.

Njegovim golom Porto je pobijedio komšijsku Bragu 1:0 i osvojio trofej u Ligi Evrope! To je drugi put da je Porto trijumfovao u ovom takmičenju, koje se nekada zvalo Kup UEFA. U sezoni 2002/2003. godine Porto je, pod vođstvom Žozea Murinja, prvi put pobijedio u Kupu UEFA.


Mnogo je sličnosti između tog Porta i današnjeg Porta. Te 2002/03. Porto je vodio Žoze Murinjo, kome je to bila prva sezona u klubu. Osvojio je i šampionsku titulu u Portugalu i Kup UEFA. U sezoni 2010/11. Andre Viljas Boas preuzeo je Porto i osvojio je šampionsku titulu u Portugalu više nego ubjedljivo (bez poraza), a potom je osvojio i trofej u Ligi Evrope.

Ostaće upisano da je ovo bilo finale dva najbliža kluba u istoriji takmičenja pod okriljem UEFA gledano po kilometrima. Naime, Porto i Braga su udaljeni svega 47,7 kilometara, a prethodno su dva najbliža tima koja su igrala finale bili Mehelen i PSV iz Ajndhovena (udaljenost 83,8 kilometara). Ta dva kluba igrala su finale Superkupa 1988. godine.

Utakmica između Porta i Brage nije bila spektakularna po igri. Finale kao većina prethodnih - borbeno, nervozno...

Trenutak odluke dogodio se u 44. minutu. Dekoncetracija u odbrani Brage, koju kažnjava nemilosrdni Falkao. Sjajno je reagovao glavom na centaršut Guarina. Bio je to njegov 17. gol u ovoj sezoni Lige Evrope za Porto.



Braga je igrala hrabro, ali ne i dovoljno ofanzivno da bi napravila razliku koja bi joj donijela prvi međunarodni trofej u klupskoj istoriji.

Prvo poluvrijeme, osim gola Falkaa, nije donijelo mnogo uzbuđenja. Braga je imala prvu priliku na meču, koju je propustio Kustudio. Potom je Porto priprijetio preko Hulka, koji je poslije solo prodora sjajno šutirao, ali je lopta otišla zamalo pored gola.

Drugo poluvrijeme počelo je kolosalnom šansom za Bragu. Tek što je ušao u igru Mosoro je mogao da se proslavi. Uletio je u šesneasterac Porta, ali je traljavo šutirao, pa je Helton bez većih problema izašao iz duela kao pobjednik.

Ispostaviće se da je to bila prilika utakmice za Bragu. Takve šanse u ovakvim utakmicama moraju da se iskoriste...Ali, Braga mora da bude ponosna na sve što je uradila ove sezone.

PORTO:
Helton, Pereira, Rolando, Sapunaru, Guarin (od 73. minuta Beluši), Fernando, Mutinjo, Otamendi, Varela (od 79. minuta Rodrigez), Falkao, Hulk.

BRAGA:
Artur, Rodrigez (od 45. minuta Kaka), Paulao, Cezar, Garsija, Kustodio, Silvio, Ugo Vijana (od 45. minuta Mosoro) Alan, Vandinjo, Lima (od 66. minuta Mejong).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC