• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto smo stavili ruke preko usta! Cijeli njemački tim je ovo uradio u Kataru - objašnjeno je i zbog čega!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Njemačka reprezentacija izrazila je na originalan način protest protiv odluke FIFA o kapitenskim trakama

 Zašto su reprezentativci Njemačke stavili ruke preko usta Izvor: Anadolija/Evrim Aydın

Čitav njemački tim slikao se pred meč protiv Japana sa rukom na ustima. Svi fudbaleri su pozirali fotografima gestikulirajući svoje "ćutanje", a sve to u znak protesta zbog ranije odluke FIFA da nijedan kapiten na Mundijalu ne smije da nosi traku u duginim bojama. Iako je bila ideja više saveza da na taj način podrže LGBT osobe u Kataru, kao i generalno borbu za ljudska prava i ravnopravnost, to im nije omogućeno, a Nijemci su našli način da zbog toga protestuju.

"Željeli smo da iskoristimo kapitensku traku da bismo podržali vrijednosti koje njegujemo u njemačkoj reprezentaciji - različitost i obostrano poštovanje. Zajedno sa drugim nacijama, željeli smo da se naš glas čuje. Nije u pitanju bila politička poruka - oko ljudskih prava se ne može pregovarati. To bi trebalo biti podrazumijevano, ali ipak nije takav slučaj. Zato nam je ova poruka važna. Zabranjivanje naše kapitenske trake je isto kao utišavanje naših glasova. Stojimo na svojim stavovima", saopštio je Fudbalski savez Njemačke.

"Panceri" su u prvom meču na Svjetskom prvenstvu doživjeli šokantan poraz od Japana, a heroj trijumfa azijske selekcije bio je nekadašnji igrač Partizana Takuma Asano. Poznati njemački defanzivac Antonio Rudiger u jednom trenutku je prema njemu pokazao gest nepoštovanja, ali je Japanac do kraja meča ipak sačekao i iskoristio šansu za "osvetu". Uz trijumf Saudijske Arabije protiv Argentine, to je za sada najveće iznenađenje Mundijala u Kataru.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC