• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi sprema nove "orlove", a Srbija je već išla u SAD: Sastav "šaren", stadion srušen, a meč su mnogi zaboravili!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Prošlo je šest godina od prijateljskog meča Srbije u SAD.

 Srbija već igrala prijateljski meč sa SAD Izvor: MN PRESS

Samo nekoliko mjeseci nakon što je reprezentacija Srbije neslavno učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Kataru, nacionalni tim se ponovo okuplja. Doduše, onih najboljih nema na spisku selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji u SAD vodi potpuno novi tim. Grupa igrača iz Superlige, pojačana trojicom fudbalera koji nastupaju u MLS, odmjeriće snage sa Amerikancima 25. januara u Los Anđelesu.

Na stadionu koji inače koristi LAFC, tim u kojem je do skoro igrao Garet Bejl, neki novi "orlovi" pokušaće da se nametnu selektoru za buduće akcije. Ovakav meč nije neobičan za srpski fudbal pošto se prethodnih godina "B" reprezentacija ili "reprezentacija Superlige" nekoliko puta okupljala, a jednom su čak srpski fudbaleri i putovali baš u Ameriku. Mnogi fudbalski zaljubljenici više se i ne sjećaju meča iz 2017. godine...

Tada je pod dirigentskom palicom selektora Slavoljuba Muslina nacionalni tim sastavljen od igrača iz domaćih klubova gostovao u San Dijegu i protiv favorizovanog domaćina odigrao meč bez postignutih pogodaka, a Fudbalski savez Srbije nakon ovakvog iskustva nastavio je da zakazuje prijateljske utakmice širom svijeta.

Ko je igrao za Srbiju 2017. godine u SAD?

Ne treba dugo gledati u sastav Muslinove reprezentacije za ovaj meč kako bi se zaključilo da nijedan od momaka koji su igrali u San Dijegu nije postao reprezentativac u narednim godinama. Istina, nekoliko njih je šest mjeseci nakon ovog meča napravilo sasvim solidne transfere u inostranstvo, ali se čini da reprezentacija nije imala previše koristi od njihovih nastupa u sljedećim klubovima. Ovako je izgledalo okupljanje:

Mladi golman Crvene zvezde Filip Manojlović otišao je narednog leta u španski Hetafe, ali on je trenutno član subotičkog Spartaka i daleko je od nacionalnog tima. Nikola Maraš, Aleksandar Paločević, Srđan Plavšić i Saša Jovanović takođe su napustili Superligu šest mjeseci kasnije, ali danas nemaju status čak ni potencijalnih reprezentativaca. Možda bi, u teoriji, Nikola Maraš mogao da bude kandidat za nacionalnu selekciju, u nekom narednom periodu.

Sa druge strane, pojedini fudbaleri i dalje su u Superligi. Marko Gobeljić se iz Kruševca preselio u Crvenu zvezdu i u kontinuitetu osvaja titule, dok su bivši lijevi bek Partizana Nemanja G. Miletić i bivši desni bek Čukaričkog Nikola Ćirković sada povratnici i u srpskom fudbalu nastupaju za Javor odnosno Mladost iz Lučana.

Startna postava: Filip Manojlović - Marko Gobeljić, Nikola Maraš, Nemanja Ćalasan, Nemanja G. Milletić - Stefan Panić, Jovan Đokić - Nikola Ćirković, Aleksandar Paločević, Srđan Plavšić - Saša Jovanović

Ovako je izgledao meč:

Prijateljski meč bez pogodaka.
Izvor: Youtube/U.S. Soccer

Situacija je još zanimljivija kada pogledamo koji su fudbaleri bili na klupi za rezerve. Jedini koji nije dobio priliku na ovom meču je Ognjen Čančarević koji već pet godina brani u jermenskom Alaškertu, a dobru karijeru u inostranstvu uspio je da napravi prvotimac Gazijantepa Marko Jevtović koji se na kratko vraćao u Partizan. Njegov kolega iz tog tima Lazar Jovanović trenutno u Izraelu, gdje svi mediji pišu o torturi kroz koju prolazi.

Iako je djelovalo da će u Novom Pazaru završiti karijeru Enver Slivodić se odlučio za još jedan odlazak u inostranstvo, pa u poznim igračkim godinama nastupa za amaterski Horsens junajted u Danskoj. Ovaj tim sastavljen je uglavnom od turskih iseljenika na sjever Evrope i vjerovatno je Alivodićeva poslednja stanica u karijeri. Za razliku od njega, Marko Mrkić je slobodan igrač - on se oporavlja od teške povrede i trenutno nema klub, a igranje u SAD nije mu donijelo inostrani transfer. Čitavu karijeru proveo je u srpskim klubovima, Jagodini, Radničkom iz Niša i Napretku iz Kruševca.

Preostala dvojica fudbalera danas igraju u nižim rangovima srpskog fudbala - Marko Klisura je član Novog Sada u Prvoj ligi Srbije, a igrao je i za Hajduk iz Divoša, klub iz sremskog mjesta koji nastupa u četvrtoj ligi. U trećem rangu srpskog fudbala trenutno igra Miloš Simonović, nekadašnji superligaški štoper i intenracionalac u Uzbekistanu i BiH. Miloš Simonović je član Omladinca iz Novih Banovaca, u Srpskoj ligi Vojvodina.

Rezervisti: Ognjen Čančarević, Marko Klisura, Miloš Simonović, Marko Jevtović, Enver Alivodić, Lazar Jovanović, Marko Mrkić

Srbin igrao protiv Srbije!

Sa druge strane, tim Amerikanaca bio je izuzetno jak. Na terenu ih je predvodio dugogodišnji kapiten Majkl Bredli, u napadu je igrao Žozi Altidor, a veza između njih dvojice bio je fudbaler srpskog porijekla. Od skoro penzionisani Saša Klještan, jedan od najboljih igrača "sokera" u SAD tokom prethodne dvije decenije, odigrao je 77 minuta protiv Srbije, što je za njega sigurno bilo posebno iskustvo. Prisjetite se detalja sa meča:

Inače, Sašin otac Slavko Klještan nekadašnji je fudbaler Željezničara iz Sarajeva. On se krajem osamdesetih godina odselio u Kanadu, zatim prešao u SAD i izgradio porodicu u kojoj su rođena dva MLS igrača. Zdravko (za Amerikance Gordon) i Saša napravili su ozbiljne karijere, a postoji legenda da je svojevremeno Partizan odbio da dovede Sašu Klještana, iako ga je nudio legendarni Milutin Šoškić, tada trener u SAD.

Morao je Saša preko Čivasa iz Los Anđelesa, Anderlehta, Njujork Red bula, Orlanda i LA Galaksija - gdje je igrao sa Dejanom Joveljićem - da napravi zavidnu karijeru. Čak 52 meča za reprezentaciju SAD, kao i još 16 mečeva za reprezentaciju do 23 godine u kojoj je bio kapiten. Bilo je i nagrada - dva puta u idealnom timu MLS, uz čak sedam trofeja sa Anderlehtom.

Stadion porušen...

Sjećanja na meč od prije šest godina polako blijede, a da podsjeća na njegovo odigravanje ne može ni stadion u San Dijegu. Ovo impresivno zdanje koje se koristilo za nekoliko sportova porušeno je 2020. godine, nakon što mu je promijenjena vlasnička struktura. Nekadašnji dom bejzbol tima Padres, pa zatim NFL ekipe Čardžers prodat je univerzitetu San Dijego Stejt. Ovako je izgledao prije rušenja:

Objekat je porušen nakon gostovanja Srbije.
Izvor: Youtube/KUSI News

Njihova NCAA ekipa Asteci koristila ga je godinama kao svoj teren, a nakon što su uspjeli da ga kupe od lokalnih vlasti riješili su da ga demoliraju. Umjesto stadiona kapaciteta preko 70.000 mjesta (a Srbiju je gledalo tek oko 20.000), na istom mjestu je San Dijego Stejt izgradio sebi novi novi dom. Novi stadion ima kapacitet od 35.000 mjesta i u izuzetnim prilikama on bi mogao da se proširi na 55.000, ali to je sasvim dovoljno za koledž tim koji na njemu nastupa.

Plan je da se na novom stadionu održavaju mečevi u okviru Svjetskog prvenstva u lakrosu 2023. godine, kao i Svjetskog prvenstva u ragbiju 2031. godine. Već sada se zna da će tokom 2023. godine na njemu velike koncenrte održati pjevačica Pink, kao i grupa Red Hot Čili Pepers. Ovako je izgledalo rušenje starog stadiona:

Nije ostalo ništa...
Izvor: Youtube/alawsonsd

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC