• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova jednačina za Jokana - Liga šampiona

Trener Partizana posle šest meseci na klupi i osvojene duple krune pred sebe i igrače postavio novi cilj.

 Nova jednačina za Jokana - Liga šampiona Izvor: MONDO

Slaviša Jokanović može da se pohvali podvigom kakav verovatno nikad niko na svetu nije načinio - osvojio je duplu krunu posle samo šest meseci bavljenja trenerskim zanatom.

Zimus je nasledio Miroslava Đukića na kormilu Partizana. Crno-beli brod doveo je do šampionske luke, a usput je "pokupio" i tofej u Kupu.

Pred njim je još jedan zadatak - koji mu postavljaju navijači, a zove se Liga šampiona.

"Ostvarili smo oba cilja, ali sezona 2007/08 je već sada 'bivša'. Srećni smo, ali naša je dužnost da idemo dalje, pred nama su novi ciljevi. Niko nema pravo da usporava ambicije, ni moje, ni klupske, ni igrača, ni navijača. Jedino što u svoje ime mogu da obećam je da ću raditi najbolje što znam", rekao je šef struke Partizana sumirajući prolećni deo sezone.

Na promociji u trenera crno-belih Jokanović je delovao samouvereno. Ipak, priznaje da nije sve vreme bio spokojan.

"Život nije lak. Pred nama je bila trka između Partizana i Crvene zvezde. I ranije sam govorio da se ne bojim ni uspeha ni neuspeha. Radio sam najbolje što sam znao, pokazalo se da je to bilo dovoljno za uspeh. Neko je rekao da postoje smenjeni treneri i oni koji će to tek biti. Ne aludiram ni na šta, ali neuspeh je sastavni deo života. O njemu ipak ne razmišljam".

Nije imao u planu da postane trener. Tu odluku je zimus doneo preko noći.

"U trenerskom poslu su pohvale i kritike neizostavne. Nije mi važno da li su novinari na mojoj strani, nije mi važno čak ni da li je klub, Upravni odbor, ni ljubitelji fudbala. Jedino mi je bitno da igrači veruju da pred njima stoji čovek sa jasnom vizijom koji želi da im pomogne. Prema rezultatima se nazire da sam u tom delu posla uspeo".

Priznaje nekadašnji fudbaler Vojvodine, Partizana, Ovijeda, Tenerifa, La Korunje, Čelsija i Mursije da se potajno nadao da će titulu overiti pre poslednjeg kola.

"Javilo mi se da bi to moglo da se desi u pretposlednjem kolu, u našoj utakmici sa Hajdukom. Prvenstvo je bilo neizvesno. Mi smo naše obaveze izvršavali, ali je i rival učinio sve što je mogao".

Krunu je stavio u nedelju nešto pre 20 sati, ali prethodno mu nisu tekli samo med i mleko.

"Trenerski posao je stresan pogotovo u klubu koji ne trpi greške. Na početku prolećnog dela nismo bili na željenom nivou. Nisam imao vremena da kukam i razmišljam o svemu. Nije bilo lako naročito posle poraza na debiju, od Zvezde, ali ni posle unapred dobijenih utakmica koje to nisu bile, kao protiv Bežanije".

Ipak, lepi trenuci zasenili su one ružne.

"Privilegovan sam što se nalazim na ovom mestu i što mi je Partizan pružio šansu. Kao i Mateus nekada, ekipu sam preuzeo sa bodovnom prednošću i srećom, opravdao sam očekivanja. Najlepši momenti su svakako oni kad se osvajaju trofeji, a kao treći je pobeda u polufinalu Kupa zbog rivaliteta između Zvezde i nas".

Pored Tomića i Petrića, koji su na funkcijama u klubu, titulu Partizana su u Kruševcu slavili i mnogi drugi bivši asovi - Mirković, Milošević, Krstajić, Kralj, Ćurčić...

"Sada ih je više nego pre i to nas čini jačim. Polako se grupišemo i pokazujemo da je Partizan u stvari jaka familija. Svi smo delić njegove istorije. Partizan je važniji od svih nas, ali je velika stvar za klub da ima takvu podršku".

Iako je dugo bio van Srbije, Jokanović je po završetku meča sa Napretkom slavio u svlačionici, dokazujući da zna reči svih navijačkih pesama.

"Sin Radomira Antića mi je još pre nekoliko godina poklonio disk sa pesmama sa Juga. I sve sam ih naučio, a novije sam učio u hodu".

Sledeći cilj je ulazak u Ligu šampiona.

"Osvajanjem titule smo stekli pravo da se borimo za Ligu šampiona. Analiza šta nam je za to potrebno je duga priča. Učinićemo sve da uspemo, ali ne mogu da prognoziram, niti da obećavam".

Ne želi strateg crno-belih da detaljiše oko plana za ulazak u Ligu šampiona, a na pitanje šta je potrebno da Partizan bude jači, odgovara:

"To je teorija. Ja ću tražiti kompromise između kluba, stručnog štaba, igrača. I navijača, od kojih doduše to ne mogu da tražim, ali koji su važna karika. Celu sezonu su nam pružali podršku. I ja bih kao navijač u pojedinim trenucima zviždao, a oni su imali strpljenja, a mi smo im se odužili trofejima. To je ono što će nas činiti jakim i u narednom periodu".

Posebno se Jokanović zahvalio najbližim saradnicima.

"Malo je ljudi kojima je crno-bela boja na srcu a da ne znaju ko su Stevanović, Rašović, Pandurović, Ranković i Ilić. Ovo je uspeh svih nas. Na prvim koracima u ovom poslu imao sam veliku pomoć svih. Nisam sujetan, od njih nisam tražio da mi samo klimaju glavom već da imaju svoj stav. Nekada su nam se mišljenja kosila nekada su bila ista. Zahvalan sam im svima".

Crno-beli su na odmoru, a ponovo će se okupiti 23. juna. Posle nekoliko dana rada u Beogradu, preseliće se na Taru gde će odraditi bazični deo priprema. Finalnu glazuru "udariće" verovatno u Švajcarskoj.

"Tražiću da igramo protiv najjačih mogućih protivnika, a da nam nedelju dana uoči starta u kvalifikacijama za Ligu šampiona u Beogradu gostuje renomirani rival. Ne znam, možda Rukavina i Jovetić imaju takve klauzule u ugovoru da mi se ta želja ispuni",zaključio je Slaviša Jokanović.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC