• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUNDES: Bajern, Dortmund i Šalke u ritmu

Bavarci pobijedili Volfsburg 2:0, šampion bolji od Hofenhajma 3:1, a Šalke poslije preokreta savladao Keln 4:1. Svi po 40 bodova.

 BUNDES: Bajern, Dortmund i Šalke u ritmu Izvor: MONDO

Bajern, Borusija iz Dortmunda i Šalke nastavili su šampionsku trku pobjjedama u 19. kolu Bundeslige. Na vrhu su sa po 40 bodova pošto su u subotu ostvarili pobjede.

Borusija iz Menhengladbaha će u nedjelju pokušati da trijumfuje u Štutgartu i tako nastavi da "diše za vrat" vodećima.

Aktuelni šampion Njemačke je znatno lakše osvojio bodove nego Bavarci. "Milioneri" su već na poluvremenu vodili 2:0 protiv gostiju iz Sinshajma, ubrzo po povratku iz svlačionice i 3:0, a u nastavku je Hofenhajm uspio samo da ublaži poraz - 3:1 (2:0).



U odsustvu teško povrijeđenog Gecea, razigrani su bili Kagava i Groskrojc. Prvi strijelac ekipe Levandovski je odmarao, Japanac je dao dva, a Groskrojc jedan gol. Tako je ekipa iz Dortmunda samo potvrdila silovit start drugog dijela sezone, prošlog vikenda je deklasirala Hamburg, i to kao gost - 5:1.

Borusija je prekinula neprijatnu tradiciju koju je imala u posljednje vrijeme u duelima sa Hofenhajmom, koji je dobio prethodna dva njihova meča, a nije izgubio četiri. "Milioneri" su savladali Hofenhajm tek drugi put u osam utakmica.

Neven Subotić odigrao je cio meč za Borusiju.

Spasilac Bavaraca bio je, naravno, Mario Gomez. Najbolji strijelac lige je postigao 17. gol u sezoni i prekinuo mučenje favorizovanog domaćina na Alijanc areni poslije sat vremena. Poslije kornera sa lijeve strane dobro se snašao u kaznenom prostoru "vukova", glavom spustio loptu, a zatim je sa četiri-pet metara nogom poslao u mrežu. Olić je u posljednjim trenucima samo zapečatio sudbinu "vukova" za konačnih 2:0 (0:0).

Bajern se oporavio od šoka doživljenog na proljećnoj premijeri, na kojoj je pretrpieo poraz u Menhengladbahu (1:3). A s kim drugim će da se oporavlja nego sa Volfsburgom?! Baš mu leži. Bila mu je to peta pobjeda u njihovih šest megdana, uz jedan remi.

Šalke je imao znatno teži posao nego što rezultat govori. Napravio je napravio preokret u Kelnu, najviše zahvaljujući dvostrukom strijelcu Ćirpijanu Mariki, i na kraju ostvario ubjedljivu pobjedu, petu uzastopnu u prvenstvu - 4:1.

Podolski je već u četvrtom minutu donio "jarčevima" prednost. Namjestio se na 20-ak metara od gola i precizno šutirao za svoj 15. pogodak čime je za korak pobjegao Levandovskom na listi strijelaca i makar na kratko na drugom mjestu se izjednačio sa Huntelarom iz Šalkea.

Međutim, rumunski napadač je održao korak sa Bajernom i Borusijom. Prvo je izjednačio u 60. minutu, a samo 11 minuta kasnije doveo svoj tim u vođstvo pošto je prethodno Huntelar pogodio stativu. Mariki nije bilo teško da odbijenu loptu smjesti u mrežu.

Tada su se gosti raspucali. Huntelar je u 78. minutu bio precizan iz penala i tako ponovo za korak pobjegao Podolskom na listi strijelaca, ujedno se vratio na gol iza Gomeza. Penal je skrivio Brečko, koji je zbog povlačenja Drekslera sa leđa dobio crveni karton.

Konačan rezultat postavio je Heger u 83. minutu na asistenciju Huntelara.

Verder i Leverkuzen su, naravno, remizirali. Da jesenas Bajer nije pobijedio rivala iz Bremena, "vezali" bi pet neriješenih duela. Sada je bilo 1:1 (1:0). Domaćin je na Vezeru poveo poslije pola sata igre preko Pizara, kome je to bio 13. pogodak u sezoni. Međutim, u nastavku je izjednačio Rajnarc. "Podjelom" plijena objema ekipama se uvećao zaostatak za vodećima.

Aleksandar Ignjovski (Verder) proveo je svih 90 minuta u igri.

Naravno, i Kajzerslautern je remizirao, peti put zaredom! U "derbiju začelja" Augsburg i Kajzerslautern su igrali 2:2.

Herta i dalje "posti". Posljednju pobjedu zabilježila je 29. oktobra 2011. Tako će ostati do daljnjeg, jer se i Hamburger "gostio" u Berlinu - 2:1. Tako su se gosti iz najveće njemačke luke rehabilitovali za debakl protiv "milionera" iz 18. kola.

Srpski tandem je zaigrao za Hamburger tek u finišu. Gojko Kačar je na teren izašao u 85. minutu, a Slobodan Rajković u 90.

REZULTATI 19. KOLA:

Dortmund - Hofenhajm 3:1 (2:0)
/Kagava 16, 55, Groskrojc 31 - Džonson 63/

Bajern - Volfsburg 2:0 (0:0)
/Gomez 60, Roben 90+2/

Verder - Leverkuzen 1:1 (1:0)
/Pizaro 29 - Rainarc 57/

Augsburg - Kajzerslautern 2:2 (1:1)
/De Jong 5, Hain 66 - Dik 25, 48/

Herta - Hamburg 1:2 (0:2)
/Lasoga 81 - Jansen 25, Petrić 45+1/

Keln - Šalke 1:4 (1:0)
/Podolski 4 - Marika 60, 71, Huntelar 78p, Heger 83/

nedjelja

Majnc - Frajburg 15,30
Štutgart - Menhengladbah 17,30

petak

Hanover - Nirnberg 1:0 (1:0)
/Abdelaue 18/

TABELA: Bajern 40, Dortmund 40, Šalke 40, Menhengladbah /-1/ 36, Verder 31, Leverkuzen 30, Hanover 27, Hofenhajm 23, Volfsburg 23, Štutgart /-1/ 22, Hamburg 22, Keln 21, Nirnberg 21, Herta 20, Majnc /-1/ 18, Kajserslautern 18, Frajburg /-1/ 16, Augsburg 16.

(MONDO, foto Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC