• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japan "razbio" Španiju, ali samo 1:0

Svjetski i evropski prvaci doživjeli su poraz u pokušaju da objedine i olimpijsku titulu. U Glazgovu, Japan je razbio Španiju mada je bilo 1:0.

 Japan "razbio" Španiju, ali samo 1:0 Izvor: MONDO

Španci su svjetski, dvostruki evropski prvaci, šampioni Evrope za mlade i omladince, ali...

Pokušaj "Armade" da svemu tome doda i titulu olimpijskog šampiona počeo je porazom! Japan je na Hempden Parku u Glazgovu razbucao Španiju, ali samo igrom. U golovima bilo je 1:0...

Najkraće rečeno - ono što su mladi i motivisani Japanci promašili protiv desetorice Španaca (Injigo Martinez isključen u 42. minutu) predstavlja dobro režiranu holivudsku komediju. Četiri puta fudbaleri Japana u drugom poluvremenu nalazili su se u situaciji "1 na 1" sa Davidom De Heom, jednom je španski gol bio i nebranjen, ali drugog pogotka nije bilo.

Prema prikazanoj igri, Japan je bio bolji za tri ili četiri gola u prvom kolu Grupe D, ali s obzirom na broj promašaja na kraju je moglo da bude i 1:1. Španci za koje nastupaju super zvijezde poput Huana Mate, Davida De Hee, Havi Martineza, Đordi Albe i Ikera Muniaina, u drugom poluvremenu stvorili su svega jednu šansu.

Tome je kumovao start Martineza kao posljednjeg igrača odbrane nad Kensukeom Nagaijem, koji je bio u sjajnom solo prodoru. Poslije brzo izvedenog prekida, Japan je postigao gol, ali je on poništen iz razloga poznatog samo sudiji Marku Gajgeru iz SAD.



Od tog trenutka, sa igračem manje i golom zaostatka, Španija je morala unaprijed, a pozadi je bilo mjesta da sleti jedan omanji avion. To su brzi Japanci koristili samo da stvaraju svoje šanse, ali ne i postižu golove.

Jedan, presudan, postigli su u 34. minutu, kada je strijelac bio ofarbani "emo" Juki Otsu. Keigo Hagaši izborio je korner, a odatle je Takahiro Ogihara sjajno pronašao Otsua, koji rutinski vara De Heu - 1:0. Otsu je finiš utakmice dočekao na klupi za rezerve, strahujući za teško stečeno vođstvo, a kada je Gajger odsvirao kraj - briznuo je u plač!

Bilo je jasno da je pobijedila svježija i motivisanija ekipa.

U duelu bronzanih iz Meksika 1968 (Japan) i srebrnih iz Sidneja 2000 (Španija), prvu šansu imali su Španci u 25. minutu, ali je Šuići Gonda zaustavio udarac Mate.

Prva od nekoliko sjajnih šansi za Japan uslijedila je u 50. minutu, kada je Mata pogriješio, Nagai izbacio Hagašija pred De Heu, a ovaj promašio gol. Hagaši, Sakai i Nagai izigrali su bušnu špansku odbranu u 58. minutu, ali se ponovo obrukao Nagai. Ovaj centarfor još jednom je gađao dalji ugao De Heinog gola i promašio.

Dva minuta kasnije, moralo je da bude 2:0. Ovog puta promašio je Kijotake iako je bio sam pred De Heom.

Konačno, u 87. minutu, Nagai je još jednom razbio "odbranu" Španije, ušao u kazneni prostor, ali je njegova ljevica poslala loptu preko prečke u trenutku kada je De Hea već bio savladan.

Sve ovo prošlo je nekažnjeno, jer španska filosofija fudbala nije mogla da bude sprovedena u djelo sa desetoricom na terenu.

U prvom meču Grupe D, ranije u četvrtak takođe u Glazgovu, Honduras i Maroko remizirali su 2:2 u meču u kojem je tri gola palo u periodu od 56. i 67. minuta, a potom uslijedilo i isključenje marokanskog defanzivca Zakarija Bergdiča u 72. minutu.

Do kraja, ipak, ostalo je neriješeno u duelu u kojem je Maroko vodio i izjednačio u 67. minutu.

Marokanci poveli su u 39. minutu, pogotkom Abdelaziza Barade, a u roku od devet minuta u drugom dijelu igre, Džeri Bengston prvo je izjednačio, a potom doveo Honduras u vođstvo s bijele tačke. Penal je skrivio tragični Bergdič, koji je kasnije i isključen, ali njegova druga nepromišljenost skoro 20 minuta prije kraja meča nije prošla kažnjeno.

Na stadionu Njukasl junajteda, Sent Džejms Parku (ime Sports Darjekt Arena važi samo za Premijer ligu) odigran je prvi meč Grupe B na olimpijskom fudbalskom turniru. U duelu Meksika i Južne Koreje nije bilo golova, ali je umalo pobjednik riješen u trećem minutu nadoknade.

Đovani dos Santos izbacio je u kontru Raula Himeneza, ovaj izlomio čuvare u sprintu i onda sa ivice 16 metara tukao u - stativu!

Bila je to najbolja šansa za Meksiko na utakmici u kojoj je dominirala Koreja, a na kraju morala da bude srećna sa bodom. Ovdje, za promjenu, nije bilo isključenja.

GRUPA A (Old Traford, Mančester)

Ujedinjeni Arapski Emirati - Urugvaj (18.00), Velika Britanija - Senegal (21.00)

GRUPA B (Sent Džejms Park, Njukasl)

Meksiko - Južna Koreja 0:0, Gabon - Švajcarska (18.15)

GRUPA C (Siti of Koventri Stadion, Koventri i Milenijum Stadion, Kardif)

Bjelorusija - Novi Zeland (20.45), Brazil - Egipat (20.45)

GRUPA D (Hempden Park, Glazgov)

Španija - Japan 0:1, Honduras - Maroko 2:2

U četvrtfinale plasiraće se prve dvije ekipe iz svake grupe, a ukrštaju se A i B, odnosno C i D.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC