• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štimac za MONDO: Klubovi u regionu tonu

"Praktično 20 godina fudbalski klubovi tonu na ovim prostorima", rekao je selektor Hrvatske u razgovoru za MONDO. Najbolje stanje još u Hrvatskoj.

 Štimac za MONDO: Klubovi u regionu tonu Izvor: MONDO

Kvalitet fudbala na prostorima bivše Jugoslavije daleko je od onog kakav je bio prije početka 90-ih, a zbog brojnih problema i neriješenih osnovnih pitanja veliki klubovi sa ex-Yu prostora propadaju, ocijenio je selektor Hrvatske Igor Štimac u krakom razgovoru za MONDO tokom sportskog sinmpozija Siposar 2013 koji se održava u Sarajevu.

Štimac je na simpozijumu kao jedan od predavača govorio upravo o razvoju fudbala u regionu, a selektor "kockastih" smatra da klubovi na prostoru bivše Jugoslavije već duže vrijeme idu unazad.

"Praktično 20 godina fudbalski klubovi tonu na ovim prostorima prije svega radi ignorisanja politike naspram sporta uopšteno, zakonodavstva koje nije riješilo osnovna pitanje, a to je funkcionisanje sporta u društvu, finansiranja sporta, njegova održivost, niti je pružilo ruku pomoći. To su osnovne stvari koje treba urediti a onda treba poći od toga šta je plan i program razvoja i napretka jednog sportskog društva, bez obzira da li se radi o sportskom klubu ili organizaciji", rekao je Štimac u razgovoru za MONDO.

Hrvatski fudbalski klubovi i reprezentacija posljednjih godina imaju možda i najviše uspjeha kada je riječ o izlasku klubova i nacionalnih selekcija na evropska i svjetska takmičenja, zagrebački Dinamo gotovo svake godine proda nekog igrača za višemilionski iznos i stiče se utisak da Hrvatska prednjači kada je kvalitet fudbala u pitanju.

"Hrvatska je imala tu sreću da je prva zemlja sa ovih prostora koja je napravila veliki uspjeh na jednom velikom takmičenju, udarila temelje budućnosti i razvoja fudbala i skrenula pažnju na sebe u odnosu na cijeli svijet a onda i zadržala taj rejting u samom vrhu svjetskog nogometa. Svima drugima tek predstoji da nešto tako ostvare. Mi imamo sreću i da smo se održali u deset najboljih reprezentacija na svijetu već dugi niz godina, ali i to je dodatni imperativ jer se od nas puno više očekuje od drugih", rekao je Štimac.

On smatra da je saradnja klubova iz različitih država regiona danas neminovna, pogotovo kada je riječ o dovođenju igrača, ali sam ne prati mnogo dešavanja po klubovima u bivšoj Jugoslaviji, osim svog Hajduka.

"Logično je da klubovi traže igrače iz regiona jer svaki klub traži igrače na području najbližem onom na kojem egzistira i klubovi koji su blizu imaju svoje ljude koji prate talentovane igrače i koji sugeriraju da ih se dovede i da se probaju".

Njegovo predavanje privuklo je veliku pažnju u četvrtak uveče na simpoziju u Sarajevu u organizaciji sportskog novinara Sabahudina Topalbećirevića, a on ga posmatra kao vrlo značajan sportski događaj.

"Generalno jako cijenim ovo što Baho (Sabahudin Topalbećirević) pokušava da napravi ovdje i što potvrđuje vrijednost njegovog rada i zalaganja, jer razgovori na temu fudbala na ovim prostorima su bitno nužni, dobro je da se što češće događaju kako bi se pokrenule neke stvari i dogodile pozitivne promjene", rekao je Štimac.

(Tekst i foto: G. Arbutina - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC