• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Good bye teens?

Mančester Junajted otišao je na 12 bodova prednosti u odnosu na Siti, 12 kola prije kraja Premijer lige i tako praktično obezbijedio 20. titulu.

  PREMIJER: Good bye teens?  Izvor: MONDO

Da li će "đavoli" otpjevati "Good bye teens" već u februaru?

Fudbaleri Mančester Junajteda izjednačili su Čelsijev rekord od 21 pobjede u prvih 26 kola Premijer lige (2005/06) i tako otišli na 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, šampiona Mančester Siti.

Precizni statističari nisu dugo čekali: slavni Junajted nikada nije ispustio ovoliku bodovnu prednost, ali i bez tog podatka može se konstatovati da Englezi možda već imaju novog šampiona. Biće potrebno čudo da u sezoni 2012/13 tim sera Aleksa Fergusona ne osvoji 20. titulu i izađe iz "tinejdžerskog" doba.

Pred očima trenera Real Madrida Žozea Murinja: Junajted - Everton 2:0 (2:0), uz dva pogotka ljevonogih Rajana Gigsa (13) i Robina van Persija (45+1), koji su Tima Haurda varali slabijom, desnom nogom.

Poslije brodoloma Sitija na stadionu Sautemptona u subotu popodne (1:3), Junajted je iskoristio priliku upravo protiv tima koji je prošle sezone izborio fantastičan remi na "Old Trafordu" (4:4 poslije 1:3) i tako direktno uticao na to da "đavoli" izgube titulu u nikad neizvjesnijoj trci sa "građanima".

Everton je prvu pobjedu u Premijer ligi, u sezoni 1992/93 zabeležio baš na "Old Trafordu" (0:3), ali na ovom stadionu nije pobijedio od 1995. godine, drugim riječima punih 18 godina.

Van Persi promašio je nešto što rijetko promašuje u karijeri. Iskosa sa desne strane šutirao je slabijom nogom i umjesto prazne mreže pogodio stativu. Igrao se 10. minut i bio je to nagovještaj očekivane inicijative Junajteda, koji obožava da posao na "Teatru Snova" riješi u prvih 15 minuta.

Već u 13, između dvojice defanzivaca Evertona, Gigs je desnom nogom poslao loptu u mrežu bivšeg saigrača Hauarda. Lopta je na putu do 1:0 pogodila stativu i tako uljepšala prvi Gigsov gol u Premijer ligi ove sezone, što znači da je ovaj legendarni fudbaler postizao golove u SVAKOJ od 23 sezone, a debitovao je 1991. godine.

Gigs sa da ima 113 golova u ligi na 651 nastupu, a debitovao je za Junajted 2. marta 1991. godine, baš protiv Evertona. Bilo je 0:2 tada, ali vremena su se promijenila.

Do danas, Ferguson, Gigs i Junajted osvojili su 12 titula za 22 godine i na putu su da uzmu i 13. za kratko vrijeme. Na vječnoj listi, neverovatnom žetvom trofeja od 1992. godine, preticali su redom Aston Vilu (7), Everton (9), Arsenal (13) i Liverpul (18)...

Everton je na 0:1 hrabro uzvratio i imao nekoliko prilika koje je požrtvovanim intervencijama sprečavao kapiten Junajteda, Nemanja Vidić. Srbin je dominirao u svom šesnaestercu i što nije pokupio on, jeste osporavani David De Hea, pogotovu kada je volej sa ivice 16 metara uhvatio Leon Osman.

I onda, par sekundi prije poluvremena, greška defanzivaca Evertona i 2:0. Umjesto 1:1, prema prikazanoj igri.

Lisac van Persi iskrao se iza odbrane gostiju zbog lošeg postavljanja bivšeg igrača Junajteda, a sada kapitena Evertona Fila Nevila, a u situaciji "1 na 1" sa Hauardom nije mogao da promaši. Predriblao je Amerikanca i sa mjesta odakle je u 10. minutu pogodio stativu, ovog puta je ugurao loptu u mrežu zajedno sa požrtvovanim Džonijem Heitingom, koji je trčao, trčao, ali nedovoljno brzo - 2:0. I kraj.

Ferguson nije štedio najveće zvijezde pred put u Madrid, gdje će u srijedu odigrati prvi od dva spektakularna meča osmine finala Lige šampiona protiv Reala iz Madrida. Upravo tim povodom, sa sveščicom u rukama, Murinjo je pratio meč na "Old Trafordu" gdje je zakazan revanš 5. marta.

A, u međuvremenu? Dva prilično laka zadataka stoje pred Junajtedom: davljenik KPR u gostima i posrnuli Norič kod kuće. Uzmu li šest bodova u naredna dva kola, "građani" bi mogli lagano da pripreme trofej za povratak u konkurentski dio grada.

Njukasl Junajted jedini je tim u istoriji Premijer lige koji je proćerdao 12 bodova prednosti i to... Mančester Junajtedu! U sezoni 1995/96.

Good bye teens!

Pobedila Vila!

Ono što smo znali prije utakmice bilo je da Vest Hem igra "jadno" u gostima, a Aston Vila "jadno" svuda.

Očekivao se pravi engleski "klasik" na "Vila Parku" i to se dogodilo: u utakmici sa puno naboja, bezbroj vazdušnih duela, loših dodavanje i trapave kontrole lopte, "Vilijani" su nekako uspjeli da pobijede goste iz Londona i zabilježe prvi trijumf u Premijer ligi od 15. decembra prošle godine!?

Slavilo se kao da je osvojena Premijer liga, Vila je pobegla iz zone ispadanja. Za sada - 2:1 (0:0).

Peti uzastopni poraz u gostima Vest Hema mogao je da se nasluti u 73. minutu, kada je Mark Nobl oborio Čarlsa N'Zogbiju u svom šesnaestercu, a Belgijanac Kristijan Benteke varkom tijelom poslao je Jusija Jaskelainena u pogrešnu stranu i doveo svoj tim u vođstvo.

Pet minuta kasnije, Džejms Tomkins napravio je faul u crvenoj zoni, N'Zogbija se namjestio i smjestio loptu u mrežu iz slobodnog udarca - 2:0, kraj!

Iako je do posljednjeg zvižduka sudije Marka Klatenburga tim Aston Vile uspio da zatrese i svoju mrežu, bodovi su ostali u Birmingemu. U 88. minutu, Ešli Vestvud trapavo je reagovao i smanjio na 2:1, poslije čega je morao da grli i ljubi Breda Guzana, koji je sa dve intervencije u nadoknadi vremena uspio da odbrani pobjedu poslije tri remija i pet poraza u seriji bez radosti.

REZULTATI 26. KOLA:

Aston Vila - Vest Hem 2:1 (0:0)
/Benteke pen 73', N'Zogbija 78 - Vestvud ag 88'/

Mančester Junajted - Everton (u toku)

U ponedjeljak:

Liverpul - Vest Bromvič Albion (21.00)

U subotu:

Totenhem - Njukasl Junajted 2:1 (1:1)
/Bejl 5', 78' - Gufran 24'/

Čelsi - Vigan Atletik 4:1 (1:0)
/Ramires 23', Azar 56', Lampard 87', Marin 90' - Maloni 58'/

Norič Siti - Fulam 0:0

Stouk Siti - Reding 2:1 (0:0)
/Hut 67', Žerom 80' - Marijapa 85'/

Sanderlend - Arsenal 0:1 (0:1)
/Kazorla 36'/

Svonsi - Kvins Park Rendžers 4:1 (2:0)
/Miču 8', 67', Rangel 18', Ernandez 50' - Zamora 48'/

Sautempton - Mančester Siti 3:1 (2:1)
/Pančon 7', Dejvis 22', Beri ag 48' - Džeko 39'/

TABELA: Mančester junajted /-1/ 62, Mančester siti 53, Čelsi 49, Totenhem 48, Arsenal 44, Everton /-1/ 42, Svonsi 37, Liverpul /-1/ 36, Vest Bromvič /-1/ 34, Stouk Siti 33, Vest Hem 30, Fulam 29, Sanderlend 29, Norič Siti 29, Sautempton 27, Njukasl Junajted 27, Aston Vila 24, Reding 23, Vigan 21, Kvins Park Rendžers 17.

(MONDO - foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC