• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Olimpijakos deklasiran!

Grčki Olimpijakos izgubio od Levantea 3:0. Dobio Čelsi, izgubio Liverpul, brukao se Napoli.

 LE: Olimpijakos deklasiran!  Izvor: MONDO

Levante - Olimpijakos 3:0, uz dva penala za domaći tim od kojih prvi nije iskorišćen i isključenje za goste već u 29. minutu.

Crveno-bijelima iz Pireja biće potrebno čudo 21. februara na Karaiskakisu poslije ubjedljivog poraza u Valensiji i to od tima koji ove sezone prvi put u istoriji igra evro-kupove. U prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope, Olimpijakos je uradio sve što je mogao da pomogne Levanteu da zabilježi pobjedu.

Ubjedljivu. Briljirao je kapiten i "desetka" domaćih Hoze Barkero, sa dvije asistencije i jednim golom sa bijele tačke.

U 10. minutu bilo je 1:0, kada je treći pogodak u Evropi ove sezone postigao Pedro Rios. Na pas Barkera... Osam minuta kasnije Alžirac iz veznog reda Olimpijakosa Đamel Abdun dobio je prvi žuti, a u 29. minutu, kada je u svom šesnaestercu srušio Pedra Lopeza, i drugi žuti karton.

Uz penal, koji nije iskoristio Obafemi Martins. Ostalo je 1:0 za Levante, ali ubrzo je Oli napravio još jedan penal. Ovog puta Lopeza srušio je Hoze Holebas, a odgovornost je uzeo Barkero i - 2:0, igrao se 40. minut.

Video pogledajte OVDJE.

Samo 11 minuta po povratku sa odmora, Martins se iskupio za promašeni jedanaesterac. Nigerijac je Barkerov pas u prostor iza leđa odbrane Olimpijakosa lako pretvorio u 3:0, ne ostavivši Balašu Mađeriju ni promil šanse da zaustavi taj pokušaj.

Sve što je Grcima sa Ljubomirom Fejsom na terenu tokom svih 90 minuta ostalo do kraja je da sačuvaju čast i u tome su uspjeli. Gol, doduše, nisu dali, ali nisu primili ni četvrti, iako je "visio" u vazduhu. Marko Pantelić nije bio na klupi Olimpijakosa.

Samo je Hanover ove sezone (2:2), u grupnoj fazi, uspio da postigne gol u gostima ekipi Levantea.

Oskaru je dosta bilo i 45 sekundi na terenu

U Pragu - tvrdo, gusto i 0:1.

Za to se pobrinuo ofanzivni vezista Čelsija, mladi Brazilac Emboaba Oskar. On je na teren ušao u 81. minutu umjesto Huana Mate, a 45 sekundi kasnije odigrao je sjajnu akciju sa još jednim driblerom u timu Rafaela Beniteza, Edenom Azarom i iskosa sa lijeve strane savladao golmana Sparte Tomaša Valčika.

I to je bilo to.

Sparta je imala dvije dobre šanse prije toga preko Davida Lafate, koji nije uspio da pogodi ni okvir gola, pa je domaće stigla kazna osam minuta pijre ulaska u nadoknadu vremena. Samo minut poslije Oskarovog gola, moglo je da bude 0:2, ali je Valčik nekako zaustavio udarac Fernanda Toresa poslije kornera koji je izveo upravo Oskar.

Kada smo već kod njega, Brazilac rijetko dobija šansu da zaigra u Čelsiju, ali svaki put pošalje poruku: "Pustite me da pokažem šta znam". Gol u Pragu šesti mu je na sedam nastupa ove sezone u Ligi šampiona i sada Ligi Evrope.

Šta je još potrebno da uradi?

A, Napoli? Njima se, izgleda, u jurnjavi sa Juventusom za titulu prvaka Italije, nimalo nije igralo u Ligi Evrope.

Napolitanci su doživeli bruku na svom terenu od Viktorije Plzen - 0:3.

Toliko o tome...

Bum, tras, pade Liverpul

Fudbal ne prašta - ponovo se pokazalo tačnim nepisano pravilo da u ovoj igri gotovo sigurno stiže kazna za promašaje.

Poslije tri velike šanse koje je u prvom poluvremenu na "oranici" u Sankt Peterburgu promašio jedan od najboljih napadača svijeta Luis Suarez, stigla je surova kazna za nastavku utakmice.

Za samo tri minuta igre u prvoj utakmici šesnaestine finala Lige Evrope, golovima Hulka i Igora Semaka, ruski Zenit zabilježio je ubjedljivu pobjedu pred revanš na "Enfildu": Zenit - Liverpul 2:0 (0:0).

A, poslije svega, tim Brendana Rodžersa mogao bi da bude i srećan, jer su plavi Lućana Spaletija promašili još dvije dobre šanse u trenucima kada su "osjetili krv" na minus temperaturi. Rodžersov tim bio je spušten na svega 46 odsto usjpešnosti u pas igri, što nikome nije uspjelo ove sezone u duelima sa "redsima", ali jeste Spaletijevoj ekipi, koja je u kombinaciji sa hladnoćom, džombama i vatrenim navijačima, poslije početne impresioniranosti, našla recept za pobjedu.

Poređenja radi, Liverpul je ove sezone u Ligi Evrope bio najprecizniji tim u predaji lopte (89%)!

Video pogledajte OVDJE.

Nakon što se Suarez ispromašivao, Zenit je umrtvio igru i kontrolisao sredinu terena, znajući da u svom timu posjeduje ekstraordinarni kvalitet, a to se vidjelo u 69. minutu, kada je u punom trku, sa oko 22, 23 metra, 40 miliona evra plaćeni Hulk "uhvatio" loptu ljevicom i spoljnim felšom pogodio raklje gola nemoćnog Pepea Rejne.

Bilo je to 1:0 praktično bez upozorenja, a tri minuta kasnije Liverpul se suočio sa velikim problemom. Inače labilan tim, koji je ove sezone igrao odlično protiv najboljih u Engleskoj, ali gubio od "malih", ubrzo je primio i drugi pogodak. Aleksandar Anjukov uputio je idealan centaršut na "dalju" stativu, lopta je preletila sve i svakoga, ali ne i Semaka, koji je hladnokrvno savladao Rejnu.

Ni na petom putovanju u Rusiju u istoriji, Liverpul se nije vratio kući sa sačuvanom mrežom, a s obzirom na to da nije postigao gol, imaće vraški težak posao 21. februara na svom terenu. Ipak, daleko od toga da je sve riješeno u ovom dvomeču, koji je počeo loše po Engleze i zbog toga što Suarez nijedan od četiri šuta koja je uputio u prvom dijelu igre nisu išla u okvir gola.

Mladi reprezentativac Srbije Milan Rodić, koji je nedavno prešao iz OFK Beograda u Zenit, bio je na klupi i nije (još) zabilježio debi u novom klubu. Možda će mu Spaleti pružiti priliku na proljeće.

Zanimljivo, u isto vrijeme, još jedan ruski klub među 32 najbolja u Ligi Evrope, zabilježio je pobjedu od dva gola razlike na svom terenu, pred revanš.

Iako je Hanover poveo u Moskvi, na "Lužnjikiju", (pre)skupi Anži iz Mahačkale opravdao je dio astronomskih ulaganja u posljednje dvije sezone. Tim iz Dagestana postigao je tri gola do kraja meča i donio sebi lijepu prednost pred revanš u Njemačkoj - 3:1 (1:1).

Gosti su poveli golom Mađara Sabolša Huštija u 22. minutu, ali je najbolje plaćeni fudbaler svijeta Samuel Eto izjednačio do poluvremena (34), a onda su u nastavku po vještačkoj travi i takođe minus temperaturi, dvojica vezista Odil Ahmetov i Mbark Busufa, dokrajčili goste.

Pored gola, Eto je imao i asistenciju, koju je zabilježio i 34 miliona evra plaćeni ofanzivni vezista Šahtjora, Vilijan. Da Anži pravi ozbiljan tim, govori i podatak da su dobili prvih sedam evropskih utakmica kod kuće, što nikome nije pošlo za rukom još od 1955. godine, kada je u tek oformljenim evro-kupovima slavni Real Madrid dobio prvih 17 utakmica na "Santijago Bernabeu".

Podvig Anžija je veći utoliko što ne igraju u Dagestanu kada su domaćini, već u udaljenoj i znatno hladnijoj Moskvi, gdje praktično nemaju podršku navijača.

REZULTATI PRVIH MEČEVA ŠESNAESTINE FINALA:

Anži Mahačkala - Hanover 3:1 (1:1)
/Eto 34, Ahmetov 48, Busufa 64 - Hušti 22/

Zenit Sankt Peterburg - Liverpul 2:0 (0:0)
/Hulk 69, Semak 72/

Ajaks Amsterdam - Steaua Bukurešt 2:0 (1:0)
/Aldervireld 28, Van Rijn 48/

BATE Borisov - Fenerbahče 0:0

Bajer Leverkuzen - Benfika 0:1 (0:0)
/Kardso 61/

Dinamo Kijev - Bordo 1:1 (1:1)
/Haruna 20 - Obranjak 23/

Levante - Olimpijakos 3:0 (2:0)
/Rios 10, Barkero pen 40, Martins 56/

Napoli - Viktorija Plzen 0:3 (0:1)
/Darida 28, Rajtoral 79, Tečl 89/

Sparta Prag - Čelsi 0:1 (0:0)
/Oskar 82/

Od 21.05:

Atletiko Madrid - Rubin Kazanj
Bazel - Dnjepar Dnjepropetrovsk
Inter Milan - Kluž
Borusija Menhengladbah - Lacio
Njukasl Junajted - Metalist Harkov
Štutgart - Rasing Genk
Totenhem - Olimpik Lion

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC